Традиционната национална изложба "Българска археология - 2017" представя 340 експоната

...
Традиционната национална изложба "Българска археология - 2017" представя 340 експоната
Коментари Харесай

340 експоната от ранната праистория до Средновековието представя изложбата "Българска археология - 2017"

Традиционната национална галерия "Българска археология - 2017 " показва 340 експоната от 22 обекта и постери за общо 50 изследвания, разнообразни като тип и последователност, от ранната праистория до Средновековието. Откриването е на 16 февруари от 18.00 ч. - два дни след Деня на археолога - 14 февруари, в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, заяви неговият шеф доцент Людмил Вагалински на конференция през днешния ден.

Някои от най-забележителните находки съгласно експертите са антропоморфните статуетки от къснонеолитното населено място при Дамяница, златен талисман от селищната могила Юнаците, червенофигурен кратер от Аполония /Созопол/, златна огърлица от Хераклея Синтика, бронзова флейта от Деултум, мраморна скулптура на богинята Изида от Каснаково, Димитровградско, изящна нефритена тока от Калиакра.

Изложбата се провежда за единадесети път и демонстрира резултатите от работата на археолозите през миналата година - защо харчим парите на данъкоплатците, означи Вагалински. Той благодари на 17-те музея в страната, съорганизатори на експозицията. "Българска археология - 2017 " ще е отворена за жители от 15 февруари до 1 април.

Находките са от продължаващи изследвания, измежду които на пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовия некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Деултум, Сердика и Филипополис, средновековната българска столица Търново и Калиакра.

Впечатляващи резултати и находки има и от огромните избавителни археологически разкопки на праисторическото населено място Дамяница и на античните обекти при Покровник и Мощанец по трасето на автомагистрала "Струма ", споделиха от екипа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР