Този закон за бюджет вече един месец и повече се

...
Този закон за бюджет вече един месец и повече се
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Бюджетът е стъкмистика

„ Този закон за бюджет към този момент един месец и повече се дъвче от специалисти и се оказа, че е стъкмистика. За държавния аграрен фонд - в план-сметката за 2024 година няма планувано такова нещо, само че към него има 3-годишна планирана рамка. Това са обществени документи “, разяснява някогашният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Всичко това, съгласно мен, е в опит да дерайлира участието на България в еврозоната, съобщи финансовият министър

Вчера за първи път президентът съобщи, че е подготвен да наложи несъгласие върху държавния бюджет. Румен Радев има своите причини, на които пък Асен Василев му отговори, че е станал жертва на подправена вест.

Един от претекстовете си Радев разказа по този начин: „ Недопустимо е и желанието на министъра на финансите за разпродаване на Държавния аграрен фонд. Тази земя е стратегически запас. “

Според президента сме очевидци на серия от случки в региона на финансите

„ На 45-та страница е мнението на Министерството на земеделието, което споделя: „ във връзка с посочения доход от 340 млн. лв. и към 700 хиляди дка земя ”. Прогнозата е част от Закона за бюджета. Може да стартират процедури по продажбата, с цел да влязат тези доходи за 2025 година Това е прогноза, само че в случай че бъде признат по този начин както е, не се лъжете, че прогноза е нещо по този начин във въздуха просто. Прогнозата е част от закона за бюджета. Тази тригодишна прогноза е част от документите. Веднъж, заложена, тя дава право незабавно от първи януари да се пристъпи към продажбата. Така че парите да влязат през 25-та година “, съобщи Никола Стоянов.

На днешното изключително съвещание, ще бъдат признати три бюджета, уточни министър председателят Николай Денков

Той изясни и какво значи продажбата на тази земя.

„ Земята е стеснен запас. Всички знаем България разполага с една територия, една част от нея са държавни земи, като годишно страната печели към 90 милиона от отдаването на тези земи под лихва. Сега с цел да заколим кокошката, с цел да се наядем през днешния ден на обяд на следващия ден няма да има втора кокошка. Тази земя е лимитирана - 700 000 декара са към сред 1/4 и 1/5 от целия аграрен фонд. Тази земя също така има напълно друго предопределение. С нея се обезщетяват стопани, които по разграничи интернационалните контракти са изгубили личната си земя “, сподели Стоянов.

По отношение на таксите за пренос на съветски газ някогашният стопански министър  заяви, че те няма да бъдат събрани.

„ Булгартрансгаз “ задлъжнява доста съществено - за месец над 250-260 милиона, а си скапваме връзките със съседи и сътрудници в Европейски Съюз, тъй като ставаме непредвидим сътрудник. Международни контракти с дълготраен проект се променят едностранно. В Европейския съюз са в режим на наказания и Украйна е във война дори с Русия, само че даже и те не могат да си разреша такива наказания, защото Международната право не го разрешава. И внезапно едностранно някой да наложи такава такса. Не може един участник по трасето от през днешния ден за на следващия ден да реши нещо сходно “, счита Никола Стоянов.

Вижте целия диалог във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР