Този Висш съдебен съвет (ВСС) отдавна е загубил авторитета и

...
Този Висш съдебен съвет (ВСС) отдавна е загубил авторитета и
Коментари Харесай

Христо Иванов притеснен: Съдебната номенклатура иска да презареди

Този Висш правосъден съвет (ВСС) от дълго време е изгубил престижа и заема си на доверие пред обществото, в случай че в миналото ги е имал въобще. Висш съдебен съвет е просто мажоретен състав, който обслужва основния прокурор, избраха го безрезервно, крепят го безрезервно и в никакъв случай не посмяха един въпрос да му зададат и да покажат някаква самостоятелност.

Това съобщи пред News.bg съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов с цел да бъде преустановен предварително мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Според него актуалният състав на Висш съдебен съвет потвърди, че до дъно ще брани основният прокурор като група пионери , които са към своя лидер. Христо Иванов не чака нищо към този момент от Висш съдебен съвет, само че и не знае какво възнамерява Министерство на правораздаването оттук насетне. Моето терзание е, че правосъдната номенклатура счита, че може да се презареди в идващия състав на Висш съдебен съвет, без въобще да регистрира действителностите. Тези хора тежко са изгубили връзка с действителността и доста бъркат, в случай че мислят, че обществото още дълго ще търпи тяхното държание , посочи Христо Иванов.

" Не може да загубиш нещо, което нямаш, само че сигналът от цялата тази позорна процедура е, че българската правосъдна власт няма вътрешна воля за смяна и не може да откри ресурса да разбере, че по този начин не може да се продължава ", посочи Иванов.

Той вижда във фигурите, които се избират в границите на една акция, проведена от правосъдната номенклатура, значително предвождана от ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков, че статуквото в правосъдната власт счита, че може да продължи по същия метод - несмущавано, уточни Христо Иванов.

Тези хора не схващат, че страната се трансформира и че желае смяна . По този метод на държание - тотално безсрамие и гьонсуратлък най-после в действителност ще доведем страната до политическа и социална спазъм, при която не знам тъкмо каква цена ще платим, само че просто човек би трябвало да носи отговорност и да има връзка с действителността. Не може при всички тези обстоятелства за държанието на Гешев да се твърди, че е чист като гълъб и по никакъв метод негово държание не е дискредитиращо за правосъдната власт в България, уточни Христо Иванов.
 Тревога за Висш съдебен съвет в отчета на Европейска комисия за България
Тревога за Висш съдебен съвет в отчета на Европейска комисия за България

Европейската комисия ни смъмри поради неналичието на присъди за корупция по високите етажи на властта

Той добави, че в случай, че България е под три мониторинга , че Гешев е подложен на критика непосредствено от Европейския парламент, че сме в тежка интернационална изолираност, че цялото публично мнение е против него, Висш съдебен съвет продължава да се държи все едно няма нищо.

Христо Иванов настоя Гешев да извади статистика или медиите да го създадат, за това какъв брой пъти прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е гласувала друго. Това е най-реалният измерител, с цел да забележим дали има Гешев пълномощия или не, има ли механизми, официални или неофициални за въздействие. Ако той е този, който дефинира гласуванията на прокурорската гилдия , в случай че те са постоянно в унисон с неговата воля, има задоволително механизми за въздействие, сподели Иванов.

Христо Иванов добави, че 6 месеца не са време, в което може да се сложи някаква пълноценна оценка, защото в този период един министър не може да се разгърне и да покаже всичко. Надежда Йорданова сподели храброст, праволинейност, целеустременост и фокус, тъй че мисля, че оценката на българските жители за нея е доста добра. Тя се трансформира в едно от харесваните лица на този кабинет поради всички свои качества, похвали я той.

" Тя направи дружно с сътрудниците Министерски съвет и в обединението значими стъпки - ние модернизирахме образованието по " Право ", започнахме да прилагаме законодателната стратегия, обвързвана със правосъдната промяна, премахнахме профилираните съдилища ", открои още Христо Иванов.
 Радев укори Демократична България за забавената правосъдна промяна
Радев укори Демократична България за забавената правосъдна промяна

Христо Иванов отвърна, че с бързане политическата рецесия не се преодолява
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР