Този Висш съдебен съвет може да избере нов главен прокурор,

...
Този Висш съдебен съвет може да избере нов главен прокурор,
Коментари Харесай

Как ВСС ще избере наследник на Гешев?

Този Висш правосъден съвет може да избере нов основен прокурор, само че не би трябвало. Това съобщи юристът Велислав Величков от  " Правосъдие за всеки ".
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 457
„ Първо тъй като той е с изминал мандат. Хора от Висш съдебен съвет, внесли настояването за освобождението на Гешев, сами признаха, че са сбъркали съществено в преценката си за неговите качества при избора. При толкоз тежка неточност не може същите хора да изберат за още 7 години основен прокурор ”, безапелационен е Величков.

Според Ивета Анадолска, някогашен арбитър във Върховен касационен съд, дебатът за премахването на фигурата на основния прокурор не звучи съществено, тъй като това влиза в пълномощията на Велико национално заседание.

" Конституционната промяна не може да бъде осъществена по този начин небрежно ", безапелационна е тя. " Тази  промяна би трябвало да бъде осъществена с доста сериозен спор, с присъединяване на експерти. Това, което се създаде ще катастрофира в Конституционния съд ", уточни още Анадолска.

„ В плана за Конституция през 1990-91 и признатата на първо четене няма служба основен прокурор. Въведена е сред първо и второ четене с обяснението, че доста ще се краде и някой би трябвало да контролила. 32 години доста се краде, никой не управлява. Главният прокурор не проверява, не внася обвинителни актове в съда и не ги поддържа ", уточни Величков.

По думите му това е нездравословна служба, която извършва политически функционалности. " Има заплаха тези, които предложиха Гешев, в този момент да предложат и неговия заместител. Трябва да се подходи към избор на допустимо най-неутрален по отношение на пол система ", безапелационен е юристът. Като заместител на Гешев може да бъде всеки прокурор от Върховна прокуратура.

" Този прокурор може да отдръпна импортирани към този момент претенции за имунитетите на депутатите да вземем за пример ", уточни Ивета Анадолска. 

Според Величков, " който и да бъде определен за краткотрайно изпълняващ длъжността, няма да посмее да отдръпна имунитетите ".

Ако ги отдръпна това ще значи, че и новият ще е политически подвластен, единомислещи са те. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР