Този въпрос днес разгорещи страстите в парламента. Главният прокурор и

...
Този въпрос днес разгорещи страстите в парламента. Главният прокурор и
Коментари Харесай

Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти?

Този въпрос през днешния ден разгорещи пристрастеностите в Народното събрание. Главният прокурор и шефът на ДАНС отхвърлиха това изказване. Шефът на бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков съобщи, че има подслушвани доста прочут човек, политик и магистрат.

Днес депутатите одобриха отчета за работата на бюрото през 2016-та. А Бойко Рашков влезе в спор с основния прокурор и шефовете на служби поради изказванията му за голям брой нарушавания при потреблението на СРС-та.

Управляващите приканиха основния прокурор, вътрешния министър, шефове на служби да осведомят депутатите за потреблението на СРС-та.
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Главният прокурор, ръководителят на Национална организация Държавна сигурност. ДАНС. Славчо Велков, Българска социалистическа партия: Моля да въведете ред. Не в залата, а в мислите на някои депутати. Ние не сме в изискванията на 1984-та по Оруел.
От ляво попитаха има ли непозволено подслушване на политици, магистрати и публицисти. Шефът на бюрото за надзор на СРС-тата съобщи, че не могат да подсигуряват на 100 %, че ще съумеят да създадат цялостна инспекция. И даде образец за случаи, в които са получили отвод да се срещнат с материалите.
Бойко Рашков, предс. на НБКСРС: Един от тези случаи касае доста прочут човек. Човекът не е в залата. Но един различен е в залата. Един от тези случаи е някогашен политик. И един сътрудник магистрат, защото е бил подлаган няколко пъти на СРС-та, с цел да се откри, в случай че е допустимо, връзката на този магистрат с един политик от тази зала.
Рашков уточни също, че при инспекцията на политик са попитали за какво е получено позволение за неговото наблюдаване, когато липсват данни за това.
Бойко Рашков, предс. на НБКСРС: А отговорът знаете ли по какъв начин е бил? Ето по този начин. Не считам, че получаваме нужното подпомагане и то бързо от прокуратурата на Република България. Блокирана е активността на бюрото.
Главният прокурор, вътрешният министър и шефовете на служби отхвърлиха изказванията за нерегламентирано подслушване.
Сотир Цацаров, основен прокурор: Подслушване на публицисти - не. Масово подслушване на политици, магистрати и публицисти - не. Няма сигнал на бюрото, който да не е получил отговор под формата на прокурорско разпореждане. Димитър Георгиев, ръководител на ДАНС: Няма всеобщо подслушване на политици и магистрати, да, по този начин е. И нямаме никакви подслушвания на публицисти. Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Нямаме нерегламентирано до в този момент - за интервала приказвам, потребление на СРС от Министерство на вътрешните работи. Цветан Китов, ръководител на ДАТО: В Държавна организация механически интервенции, СРС се извършват единствено и само съгласно закона.
И основният прокурор, и депутати от болшинството дефинираха като политическо изявлението на Бойко Рашков.
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Беше брилянтен образец за политическа корист. Да доживеем идната процедура за избор на членове на подобен орган, знам и какво ще запитвам. Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: Депутат от ръководещото болшинство преди малко заплаши определения законно ръководител на Националното бюро за надзор на СРС-та.
От изнесените през днешния ден данни стана ясно, че в 10 случая са употребявани СРС-та поради подозрения за тероризъм. Със 100 повече са настояванията за подслушване спрямо предходната година, а с хиляда повече - тези за СРС-та поради проведени незаконни групи, в това число и за телефонни измами.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР