Този универсален десерт си спечелва широка популярност заради чудния си

...
Този универсален десерт си спечелва широка популярност заради чудния си
Коментари Харесай

Столичен кекс: празничен вариант на съветската класика

Този повсеместен десерт си печели необятна известност поради чудния си усет – макар простите съставки.

Въздушното меренге (целувка) трансформира елементарния ден в празник!

Първото споменаване на столичния кекс е от 1951 година. Сладкишът се продава необятно в пекарни, а рецептата се счита за загадка. Класическият „ столичанин “ наподобява като дълга тухла с цепка от горната страна, затрупан с пудра захар. Може да ви замязя на някакъв къпкейк. Има прекрасен жълт прорез с отмерено насипани стафиди.

Столичният кекс има елементарни съставки, само че изисква някои избрани техники, които би трябвало да бъдат спазвани деликатно. Температурата на печене не би трябвало да е по-висока от 170 градуса, в противоположен случай ще остане недопечен от вътрешната страна и ще изгори извън. Самата рецепта е много лесна за запомняне, тъй като всички съставки са в идентични пропорции.

Помня столичния кекс от началото на 1990-те, когато фамилията ми се местеше с наслада в нов апартамент. Всеки уикенд ходехме там да работим по него. Това премеждие беше даже по-запомнящо се за мен като 8-годишно момиче, поради кекса, който правеше майка ми. Това беше столичен кекс с огромен облак от целувки от горната страна.

По-късно се научих сама да го подготвям, като последвам инструкциите на майка ми, която леко промени рецептата. Тя употребява жълтъци в тестото и белтъци за крема, което изисква малко повече яйца, в сравнение с за елементарен кекс. Аз прибавям и малко царевично нишесте, което прави тестото по-ронливо и по-хомогенно.

Този десерт е за фенове на сладкото. Ако желаете да компенсирате сладостта, сервирайте го с кисели плодове, като алено френско грозде или боровинки. Или постоянно можете да се придържате към класическия вид – единствено с пудра захар отгоре; в този случай ще ви трябват цели три яйца вместо четири жълтъка.
Съставки:


Юлия Мулино

За тестото (за форма 25х12 см):
Брашно – 200 г + царевично нишесте – 20 г (или 220 брашно)Масло – 150 гЗахар – 150 гЯйца – 4 жълтъкаСтафиди – 150 г (+ 1-2 ч.л. коняк – по желание)Бакпулвер – 1 ч.ч.Сол – 1/2 ч.ч.Ванилия – ½ ч.л. (по избор)
За целувчения свършек:
4 белтъка (около 100-120 г)Захар – 200 гВода – 100 млПриготвяне:


Юлия Мулино

Отделете белтъците и желтъците. Оставете настрани първите, с цел да ги предпазите от инцидентни капки мазнини.



Юлия Мулино

Бъркайте маслото и захарта до побеляване. Ще отнеме към 7 минути.



Юлия Мулино

Добавете жълтъците един по един и разбърквайте добре всякога (1-2 минути всеки жълтък). Захарта би трябвало да се разтвори.



Юлия Мулино

След към 15 минути сместа ще стане по-лека.



Юлия Мулино

Накиснете стафидите в топла вода за към половин час. Можете също по този начин да ги накиснете за към един ден в коняк. Изсушете ги усърдно по-късно.



Юлия Мулино

Смесете стафидите с малко брашно. Това ще помогне да са отмерено разпределени в целия кекс и да не падат на дъното.



Юлия Мулино

Добавете брашно, нишесте, сол и бакпулвер към маслената примес – омесете я в миксер, до момента в който получите хомогенна маса.



Юлия Мулино

Разбъркайте със стафидите.



Юлия Мулино

Намажете формата с олио и поръсете с брашно.



Юлия Мулино

Печете тортата на 170° за към 60 минути. Трябва да бухне и да се напука в средата.



Юлия Мулино

Охладете кекса.

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР