Този уикенд, в четири часа през нощта на 29 октомври,

...
Този уикенд, в четири часа през нощта на 29 октомври,
Коментари Харесай

Как ни се отразява смяната на времето?

Този уикенд, в четири часа през нощта на 29 октомври, за следващ път ще върнем стрелките с час обратно, с цел да се върнем и към астрономическото време. С тази смяна вечер ще се стъмва с един час по-рано, само че това е единствено едно от очевидните на пръв взор последици.

Промяната обаче води до още редица резултати най-много върху здравословното ни положение, които е добре да не подценяваме и да си дадем време за акомодация. Тези негативи се дължат в нарушаването на циркадните ритми, провокирани от промяната на времето. А тези ритми засягат всичко - от метаболизма до равнищата на хормоните.

През деня слънчевата светлина кара мозъка да изпраща сигнали, които ни държат будни, дейни и с ясно схващане. През нощта циркадните ритми дават отговор за производството на мелатонин - хормона на съня. А връщането на часовниците с час обратно неизбежно води до нарушение на моделите на сън.

Инсулт

Тези нарушавания са сериозна причина за увеличение на случаите на инсулти, твърди проф. Ръсел Фостър от Оксфордския университет. Повишеният риск идва от повишението и на равнищата на кръвно налягане. Така сред шест сутринта и 12 часа на обяд има до 50% по-висок риск да получим инсулт след промяната на времето, в сравнение с през останалата част от деня.

А в случай че ни се постанова да ставаме доста рано заран в първите дни след промяната, слагаме организма си под още по-голям стрес. Рискът се повишава доста и при хората над 65-годишна възраст.

Промените в 24-часовия цикъл на светлина покачват кръвното, което пък води до формиране на съсиреци в кръвоносните съдове и тяхното задръстване. При блокиране на кръвния поток към мозъка се стига до гибелта на мозъчни кафези, което води до присъщите признаци на инсулт, като неразбираем диалект и мускулна уязвимост в едната страна на тялото.

Инфаркт

Д-р Джон О`Нийл, различен експерт в региона на циркадните ритми, организира опит, с който потвърждава, че стресът, породен от промяната на времето, може да усили риска от инфаркт. Той сравнява ефекта с този на джет лага след дълъг полет, при който попадаме на място в напълно друга часова зона.

Според него, вредата е краткосрочна и ни прави по-уязвими към неподходящи здравословни събития в границите на няколко дни - тъкмо както един задокеански полет. За него доста по-опасно за здравето ни в дълготраен проект е да вземем за пример работата на дневни и нощни смени, резултатът от която съпоставя с вредата от тютюнопушенето за сърдечно-съдовата система.

Освен това разнообразни проучвания потвърждават, че промяната с лятното часово време напролет води до близо 25% нарастване на случаите на инфаркти през идващия понеделник, само че сходен резултат не се вижда при връщането на стрелките с час обратно.

Депресия

Освен чисти физически, резултатите от нарушаването в циркадните ритми могат да имат и психически проявяване. Според проучване от 2018 година, това са най-често меланхолия, тревожност и биполярно разтройство. Освен това незадоволителното количество сън въздейства отрицателно на настроението ни, предава Daily Mail.

Когато приказваме за зимното часово време, идването му може да задълбочи деянията на сезонните депресивни положения, които в този случай се дължат на по-малкото слънчева светлина, която получаваме денем. Тези положение са по-често срещане при подрастващите, дамите и хората, предразположени към чести промени в настроението.

Алцхаймер

Според разнообразни специалисти, признаците на заболяването на Алцхаймер могат да се влошат при промяна на времето напред или обратно. И тук още веднъж като причина се акцентира объркването в циркадните ритми, което води и до нарушавания в мозъчната активност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР