Този следобед ще можем да наблюдаваме едно от най-редките астрономически

...
Този следобед ще можем да наблюдаваме едно от най-редките астрономически
Коментари Харесай

За първи път от 10 г. Меркурий застава между Земята и Слънцето

Този следобяд ще можем да следим едно от най-редките астрономически феномени. За първи път от 10 години Меркурий ще мине сред Земята и Слънцето.

Меркурий ще сътвори образно усещането, че изяжда единия завършек на Слънцето, преди да премине през него и да излезе от другата му страна, споделя Паскал Декан от Парижката обсерватория пред Франс прес.

На небосвода най-малката планета ще се вижда като дребна точка до звездата в нашата система. Експертите поучават да наблюдавате феномена единствено с телескоп или бинокъл с филтър, с цел да не навредите на зрението си.

Движението на Меркурий ще може да се види от цяла Европа, Африка, Централна Азия и атлантическото крайбрежие на Северна и Южна Америка.

Най-малката планета застава сред Земята и Слънцето рядко, макар че са ѝ нужни единствено 88 дни, с цел да направи цялостна обиколка към звездата.

 За първи път от 10 година Меркурий застава сред Земята и Слънцето

Явлението не се вижда постоянно, тъй като орбитата на Меркурий е мощно наклонена по отношение на тази на нашата планета, и в случай че имаме шанс, може да го следим най-вече 14 пъти на всеки 100 години, стига да съвпадне със светлата част на денонощието.

Движението на Меркурий сред Земята и Слънцето се назовава от астрономите откъс, а българските астрономи споделят, че у нас то ще стартира от 14.11 часа, а оптималното доближаване на най-малката планета до слънчевия диск ще е в 17.55 часа българско време.

С невъоръжено око обаче няма да няма да съумеете да видите най-малката планета, тъй като размерите ѝ са прекомерно оскъдни, с цел да я разпознаете ясно на небето без специфична техника.

За последно явлението е следено през 2006 година, само че тогава не е било очевидно в България. Следващият откъс на планетата ще бъде на 11 ноември 2019 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР