Този процес не се води от срокове, а от резултати,

...
Този процес не се води от срокове, а от резултати,
Коментари Харесай

Радев от Брюксел: Не даваме срокове на Северна Македония, а очакваме резултати

Този развой не се води от периоди, а от резултати, съобщи президентът Румен Радев във връзка договарянията сред София и Скопие. Държавният глава направи този коментар пред български публицисти в Брюксел, където дойде за присъединяване в днешната среща на върха ЕС-Източно партньорство, както и в утрешното съвещание на Европейския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Не даваме периоди, чакаме резултати, добави той. Всякакви опити да бъде оказван напън върху България са контрапродуктивни, водят до закъснение на процеса и това би трябвало да се разбере от всички, уточни президентът.

От май до момента на всички препоръки, в които участвах, съм приказвал с всички европейски водачи, с водачите на европейските институции по тематиката Република Северна Македония (РСМ). Искам да им благодаря, тъй като за повторно тази година тематиката за разширението, особено за РСМ, отпада от дневния ред. Да благодаря на напъните на българската дипломация, тъй че нашите сътрудници най-накрая схванаха къде е същинският проблем, добави той.

Ще продължим да отстояваме освен историята, културата, само че спазването на правата на македонските българи - те би трябвало да получат своите ясни конституционни гаранции. Това към този момент се схваща, това е най-важният аршин от Копенхагенските критерии - спазването на човешките права, уточни президентът.

 Пендаровски: Подходът на новия български министър председател е допустим за мен, само че не и времевия период Виж още

Той означи в отговор на въпрос, че френският му сътрудник Еманюел Макрон, който ще бъде ръководител на Съвета на Европейски Съюз до юли следващата година, е осведомен с българското мнение. Не чакам напън, посочи по този мотив президентът Радев. Какъвто напън имаше, той към този момент е в историята. Имаме ясна спогодба с президента на Франция. С Франция имаме да решаваме други въпроси взаимно - в региона на енергетиката, добави той.

Радев разясни, че отстояването на българското виждане е било най-трудно на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения преди два месеца. На Съвета в Словения на 6 октомври беше най-тежко, тогава бях самичък против всички. Първо имаше подготвителна офанзива от водачите на европейските институции, означи президентът.

България отстоя своите позиции, множеството европейските сътрудници схващат същността на казуса - той надвишава надалеч визиите за исторически спор сред две прилежащи страни. Това е проблем, който визира надълбоко фундамента на самия Европейски Съюз - това са полезностите и правилата, които изповядваме - човешките права, неналичието на дискриминация, заключи президентът Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР