Този протест отблъсква интелектуалците. Тежката оценка даде Стефан Цанев, писател,

...
Този протест отблъсква интелектуалците. Тежката оценка даде Стефан Цанев, писател,
Коментари Харесай

Стефан Цанев с тежки думи за протеста и простаците

Този митинг отблъсква интелектуалците. Тежката оценка даде Стефан Цанев, публицист, стихотворец, драматург, а от през вчерашния ден и притежател на оценката „ Златно перо “ за принос към родната просвета и изкуство. Той направи бездънен прорез на обществото ни и не спести рецензии.

Има потребност интелектуалците да бъдат на предна линия на митингите. И в предходни митинги те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки митинг с доста положителни усеща, в случай че не с екстаз, и съм взел участие, въпреки и индиректно в тях, съобщи Цанев пред БНР. Но продължи: „ Този митинг отблъсква интелектуалците по две аргументи – заради своите средства, които не са доста естетични, да кажа доста меко. Не може против простотията да се бориш с нецензурност – тези средства, които използваха като тип на митинг – замеряне с яйца, с развалени артикули. Малцина помнят тъй като са по-млади, само че същите атрибути се използваха срещу враговете на народа, когато разкулачваха 50-те години на предишния век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на индивида, който разобличават, и му споделяха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повтаряне, не знам който от кое място го е изкопал, може би бащата на някого, взел участие в тези ремсистки хайки. Това ми припомня много, тъй като и нашата къща бе заобиколена по този метод ”. ”

„ Политиците бъркат в България доста, че те не се състезават с хрумвания, а се оплюват един различен. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича “, разяснява още Стефан Цанев. Според него втората причина, заради която митингът отблъсква интелектуалците, е вероятността на митингите: „ Защото е ясно против кого са ориентирани, а на никое място не стана ясно към какво - какво ще стане след тези митинги? “.

„ Има един индикативен случай – когато одобряват Търновската конституция през 1879 година, Дондуков-Корсаков участва на веселието по този случай и запитал Антим I: „ Ваше самодоволство, откакто България към този момент е свободна, освободихме ви от турците, за какво не се радвате, за какво сте така замислен? “. „ Ваше сиятелство – дал отговор Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, само че си мисля – а кой ще ни освободи от вас? “, описа писателят в предаването „ Неделя 150 “. И добави, че протестиращите са се сетили през днешния ден да създадат концерт за задачите си – ще употребяват изкуството, ще бъде нещо прелестно, нещо, което да притегля хората, а не да ги отблъсква.

„ Няма различен метод с изключение на младите, родени на независимост, незаразени с иго, да поемат кормилото на държавата…Тези младежи би трябвало да се престрашат “, означи Стефан Цанев, който даде за образец по какъв начин Финландия се ръководи от 30-годишни девойки.

„ Съвременната народна власт е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително комплицирано ще бъде, в случай че не се провеждат младежите, за жалост не може без партия. В България има потребност фактически от една нова лява партия, само че не тази, която се назовава Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на остарялата, която наследи - Българска комунистическа партия “, акцентира Цанев.

„ Свободата и щастието не могат да се реализиран със неприязън, с ненавист, нецензурност, със закани, бесилки, ковчези и черни флагове. Трябва да намерим сили да се обичаме един различен “, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са ориентирани антиправителствените демонстрации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР