Този партиен конгрес на ХДС беше конгрес на прехода. Защото

...
Този партиен конгрес на ХДС беше конгрес на прехода. Защото
Коментари Харесай

Германските консерватори се готвят за ерата след Меркел

Този партиен конгрес на ХДС беше конгрес на прехода. Защото през множеството време изглеждаше като първия конгрес след ерата Меркел. В ХДС явно се приготвят за времето след нея, разяснява Кристоф Щрак за " Дойче веле ".

Ангела Меркел попадна в обстановката на остарелия Конрад Аденауер и късния Хелмут Кол, най-дълго управлявалите канцлери от ХДС - надлежно от 1949 до 1963 и от 1982 до 1998 година. Да, Меркел към момента управлява партията и към момента не е застрашена. Защото в ХДС не обичат превратите. Но всички посочени от Меркел министри в новия кабинет (ако изобщо се стигне до нова необятна коалиция) са по-млади от нея, някои даже - много по-млади. Това важи и за новия общоприет секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. С други думи: ХДС гледа напред. И се развива.

Други излизат напред

Цели пет месеца след изборите за Бундестаг Меркел се опита да убеди съпартийците си да гласоподават за новата необятна коалиция. И съумя - делегатите на партийния конгрес утвърдиха с огромно болшинство съдружното съглашение. Това може и да звучи като " Да продължим в същия дух ". Но същинското обръщение на делегатите беше друго: " Да не продължаваме в същия дух ".

Този партиен конгрес не беше " конгресът на Меркел ". Да, тя държа най-дългата тирада, обясняваше и разясняваше за да убеди съпартийците си да дадат гласа си за съдружното съглашение. Но Анегрет Крамп-Каренбауер беше тази, която държа пламенната тирада.

По време на словото си Меркел приказва единствено за личната партия. Не назова нито една друга политическа мощ, с изключение на " Алтернатива за Германия " - дяснопопулистката партия, която канцлерката не загатваше съвсем в никакъв случай по време на предизборната битка.И по-късно пристигна ред на делегатите, които дадоха глас на своето отчаяние. Някои застанаха пред микрофона, с цел да заявят ясно своето " Не " на съдружния контракт. Един толкоз натоварен и мощно сериозен спор е много нехарактерен за ХДС, който другояче е прочут със прецизната организация на своите партийни конгреси.
Говорейки за Меркел, делегатите изказваха най-много благодарности за отминали неща. Но станеше ли дума за бъдещето на партията, за потребността от обновяване, те назоваваха - с голямо доверие в задатък - едно друго име: това на новия общоприет секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. След последните избори партията си спести сериозния спор. Но ето, че в този момент той пристигна с тропот.

ХДС с Меркел - ХДС след Меркел

Най-сърдечните овации се чуха не след речта на Меркел, а при споменаването на отиващите си министри Херман Грьое и Томас де Мезиер и при първото наименуване на Анегрет Крамп-Каренбауер и на някогашния финансов министър Волфганг Шойбле. А четириминутните овации за Меркел се дължаха на елементарния факт, че някои от присъстващите продължаваха да ръкопляскат, въпреки че към този момент се бяха задълбочили в диалози със свои съпартийци. А някои от делегатите даже не помръднаха ръцете си след речта на Меркел.

С други думи: този партиен конгрес на ХДС беше конгрес на прехода. Конгрес, който през множеството време изглеждаше като първия след ерата Меркел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР