Този геноцид продължава и няма да спре. Затова и трябва

...
Този геноцид продължава и няма да спре. Затова и трябва
Коментари Харесай

Гала отряза кичур от косата си в знак на солидарност към иранските жени

Този геноцид продължава и няма да спре. Затова и би трябвало да продължава и нашата поддръжка. За мен е значимо обществените хора да показват своята позиция, да употребяват своята естрада, с цел да видят всички и да чуят за тази поддръжка, която оказваме в борбата за независимост и правдивост на иранския народ. Затова и аз през днешния ден ще употребявам нашата естрада, с цел да изкажа съпричастността си към митинга на иранските дами “. Това сподели водещата на „ На кафе “ в ефира на предаването и отряза кичур от косата си.

Историята стартира на 13 септември 2022 година когато 22-годишната иранка Махса Амини бе задържана в Техеран. Тя била там с брат си, с цел да прегледат забележителностите. Задържана бе от нравствената полиция поради погрешно носене на наложителния за страната хиджаб. Подавал се кичур от косата на Махса, обясниха управляващите. Три дни по-късно момичето е оповестено за мъртво, само че след изтекли фотоси на натрупа ѝ, се схваща, че е била измъчвана.

След този следващ за страната случай, в Иран започнаха всеобщи цивилен митинги, на които формалната власт отговори с хиляди арести, документирани груби нарушавания на човешките права на протестиращите и убити младежи. Солидарност към протестиращите против формалното държавно управление в Иран демонстрираха стотици хиляди хора от целия свят, като обществено отрязваха кичури от косите си и палеха забрадките си. Към тях се причислиха и български създатели и известни персони, които засвидетелстваха своята поддръжка за свободата и справедливостта за иранските дами. Всички те се включиха в самодейността и направиха този алегоричен жест – отрязаха кичури от косата си пише NOVA..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР