Този четвъртък в Брюксел Федерика Могерини ще се срещне с

...
Този четвъртък в Брюксел Федерика Могерини ще се срещне с
Коментари Харесай

В четвъртък Европа и Иран ще се срещнат, за да обсъдят иранското ядрено споразумение


Този четвъртък в Брюксел Федерика Могерини ще се срещне с външните министри на Франция, Германия, Англия и Иран, с цел да организира с тях полемика по отношение на иранското нуклеарно съглашение, известно като Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД).

„ Първият посланик на Европейския съюз Федерика Могерини ще организира среща с външните министри на три европейски страни – на Франция Жан-Ив ле Дриан, на Германия Зигмар Габриел, на Англия Борис Джонсън, както и с външния министър на Иран Джавад Зариф на 11 януари в Брюксел “, оповестиха от пресслужбата на външнополитическата работа на Европейския съюз.

Както БГНЕС напомня, консултативната намира се организира по самодейност на Европейски Съюз, който по-рано прикани иранския външен министър Мохамад Явад Зариф да стартира диалози в Брюксел с френските, английските и немските си сътрудници, с цел да може да бъде опазена договорката, ограничаваща нуклеарните упоритости на Техеран.

Съвместният изчерпателен проект за деяние (СВПД) бе подписан на 14 юли 2015 във Виена от Иран и петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати и Франция), плюс Германия. Целта на съглашението бе да възпре Техеран от създаването на нуклеарни оръжия посредством налагане на лимитирани във времето рестрикции и практикуване на прецизно интернационално наблюдаване на нуклеарната стратегия.

По-конкретно страната беше принудена да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – развой, който ще приближи Иран до количеството обогатен уран, нужен за основаването на атомна бомба. В рамките на съглашението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се употребява за зареждане на реактори. Обогатяването на 20% също може да се употребява за цивилни цели, само че на процедура стъпката сред него и 90% обогатяване, належащо за основаването на оръжие, е дребна. В подмяна на рестриктивните мерки, Техеран съумя да си извоюва доста облекчение на някои от интернационалните стопански наказания.

През 2016 година, по време на предизборната си акция за президент Доналд Тръмп разгласи обаче СВПД за "най-ужасната договорка в историята" и даде обещание още със стъпването си в служба да я анулира. Същото заричане той даде и по време на първата си тирада пред международната организация през септември и неколкократно го отстояваше. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР