Той участва в спасителни акции в планината от близо 15

...
Той участва в спасителни акции в планината от близо 15
Коментари Харесай

Можем да направим чудеса. Минко Банчев и кучето Берго, които спасиха животи в Турция

Той взе участие в избавителни акции в планината от близо 15 години, само че никоя от тях не може да се съпостави с Турция след земетресенията. До него неразделно стои избавителното куче, което намира оживели под руините. Минко Банчев и кучето Берго са герои в Човек на деня на Свободна Европа.

„ Никой не очакваше тази панорама “, споделя пред „ Свободна Европа “ спасителят от Планинската избавителна работа в Троян Минко Банчев . „ Всеки знаеше, че има земетресение, само че никой не подозираше къде тъкмо отиваме и какво ще забележим. С всеки идващ завой си мислиш единствено: „ Леле, леле, леле “. “

Той отпътува за Турция незабавно след земетресението от 6 февруари, с цел да избавя животи. В тежката задача не е самичък - оказва помощ му обичаното куче Берго , подготвено да намира потърпевши хора в бедствия.

За по-малко от седмица двамата спасители и сътрудниците им изваждат шестима души отдолу под руините. За доста други, в чието избавяне са взели участие, евентуално въобще няма да научат.
 Банчев и Берго. Снимка: Личен списък
Минко Банчев стартира да се занимава със избавителни действия през 2010 година, а с кучето Берго работи от четири години. Банчев е лидер на Берго и двамата са част от действен екип в разнообразни избавителни интервенции.

На въпроса за какво е избрал да взе участие в такива акции, Банчев отвръща, че по този път го е повело „ щастието от това, че спасяваме хора “.

„ Хората имат потребност от помощ. Когато някой изпадне в неволя, желая да отида да му оказа помощ “, споделя той.

На 6 февруари Банчев и сътрудниците му получават позвъняване - помощта им е нужна в Турция. Заедно със Сирия и още няколко околни страни, страната беше разтърсена от земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер.

Банчев се причислява към избавителния екип от град Троян без въобще да се замисля. Същата вечер екипът от 12 души и 5 избавителни кучета идва в Турция и незабавно стартира работа.

„ Работата там се случва по следния метод: ние пускаме кучетата да търсят миризмата на жив човек. Когато го намерят, те стартират или да копаят, с цел да стигнат до него, или лаят, с цел да дадат сигнал. Тогава маркираме мястото. “

След това екипът на Банчев се отдръпва и идва ред на останалите спасители, които имат техническите средства да разчистят строителните материали и да стигнат до оживелите. „ Тогава оставяме кучетата да си отдъхнат, както и ние. А след това се местим към идващия обект, където сме нужни. “
 Българският избавителен екип измежду руините в Адана. Снимка: Личен списък
След четири години работа в един екип с Берго, той и Банчев са мощно привързани един към различен. „ Още през цялото време, когато кучето пристигна у дома - на 3 месеца, връзката ни стартира да се построява “, споделя спасителят.

Около първата си година Берго е почнал да работи и да се образова, с цел да намира хора. „ След третата година инструктори следят по какъв начин работи кучето и при добра оценка избавителните отряди към този момент могат да разчитат на него за намиране на потърпевши “, изяснява неговият лидер.

За шестте дни, прекарани на терен след земетресенията в Турция, Банчев няма точна информация какъв брой живота са избавили той, Берго и сътрудниците им.

Екипът непрекъснато се мести от обект на обект и елементарно губи връзка със спасителите от предходните местоположения. След два дни в Адана, Банчев и останалите се трансферират напълно в град Хатай, където разрушенията са още по-сериозни и цели квартали са сринати със земята.

„ Продължихме да се местим, с цел да имаме късмет да достигнем до още повече живи хора. Дните тогава бяха най-важни за тях, трябваше допустимо най-бързо да ги намерим и извадим, с цел да има по-голям % оживели. “

Екипът на Банчев е направил допустимо спасяването на най-малко шестима души, затрупани под руините. Самият той е видял по какъв начин изваждат една жена от мястото, което кучетата спасители са маркирали. А в Хатай екипът от България се среща с признателния родственик на петчленно семейство, намерено от тяхно куче.

„ Може да има и други избавени - направихме още доста маркировки тук-там с живи хора, само че не сме следили техния брой, тъй като непрекъснато се работеше и беше лудница “, споделя Банчев.
 Банчев и Берго, още веднъж в планината. Снимка: Личен архиж
Динамичната работа носи със себе си гледки на гибел и съсипия. „ Ние обаче сме селекциониран екип, работили сме дружно в доста обстановки и по тази причина се опитахме да се абстрахираме, да се фокусираме единствено върху спасяването на хората. “

Досега Банчев и Берго не са взели участие в избавителни акции след трусове. Обикновено работата им е обвързвана най-много с планината, въпреки че Берго и останалите избавителни кучета са подготвени за всевъзможни обстановки - лавини, преходи, бедствия и повреди.

Двамата спасители и сътрудниците им постоянно се включват и в акции по търсене на изчезнали хора. През ноември предходната година Банчев и Берго са взели участие в търсенето на изчезналия Сашко от Перник.

Откакто са назад в България след земетресенията в Турция, Банчев и другите спасители поддържат връзка с Българския червен кръст и при потребност имат достъп до психическа поддръжка, с цел да се оправят по-лесно с претърпяното.

За по-доброто осъществяване на бъдещи избавителни акции обаче ще е нужна и по-добра поддръжка от страна на страната, счита лидерът.

„ Това ще ни помогне да отидем на терен спокойни, че страната е зад нас и няма да имаме проблеми в работата - в този момент да вземем за пример имахме сътрудници, които трябваше да си вземат неплатен отпуск “, споделя Банчев и прибавя, че най-големият урок от акцията в Турция е: „ Всички дружно можем. “

„ Можем да създадем чудеса и да спасяваме животи, само че би трябвало да бъдем дружно. Както ние - спасители и кучета - по този начин и страната зад нас. “
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР