В международните отношения има едно неписано правило: да успееш да

...
В международните отношения има едно неписано правило: да успееш да
Коментари Харесай

Борис Вукотич: Западът открива истината за Велика Сърбия на Вучич

В интернационалните връзки има едно неписано предписание: да успееш да подведеш, заблудиш или измамиш някого е също толкоз рисково, колкото и да не успееш да го направиш. Ако излъганият след това открие истината, е допустимо да прибегне до възмездие при прецизно използване на интернационалното право.


Особено рисково е, когато измамите се употребяват от висшите длъжностни лица на дребни субекти във връзка с огромни субекти, било то страни или интернационалните организации. Такава степен на безнаказаност могат да проявят единствено цялостни дилетанти. Сръбският президент Вучич съумя със своята примитивна, профан и автократична политика да въвлече Сърбия в този лабиринт. За какво в действителност става въпрос?

Какво очакваше Западът от Вучич?

След разпадането на държавната архитектура на Балканите през 90-те години на предишния век и продължаването на нейното пренареждане през първото десетилетие на този (възстановяване на държавността на Черна гора и оповестяване на независимостта на Косово), Сърбия, като най-голямата страна в района, се оказа изправена пред исторически избор. Вариантите бяха два - да се трансформира в благонадежден фактор за непоклатимост и напредък в тази част на света, приемайки стандартите и правилата на актуалната цивилизация, забележими на първо място в обсега на Европейския съюз, или да остане в клопката на ретроградни хрумвания и политики, митомания и грандомания.

Западът очакваше от Вучич на първо място отклоняване от великосръбския, националистически дневен ред, който обуслови кървавата покруса от 90-те години. След това изиска създаване на действително демократично общество с господство на закона и правова страна, поощряване и отбрана на универсалните човешки права и свободи и покровителство за равенството на хората пред закона.

Може би упованията са били прекомерно огромни

След тези съществени правила, които биха насочили Сърбия към Европейския съюз и Запада, от Вучич също се очакваше да построи устойчиви връзки с управляващите в Прищина, което в последна сметка да докара до нормализиране на връзките и вероятно признание на независимостта на Косово от страна на Белград. Освен това Съединените щати и Европейският съюз търпеливо изчакаха Вучич да се отклони от деструктивната политика на Русия, ориентирана към Западните Балкани, за предизвикателство на неустойчивост и напрежение, колкото е допустимо по-далече от нейните маргинални линии на предпочитани ползи. Вашингтон и Брюксел предвидиха, че Вучич може да се трансформира в главен поръчител за стабилността и сигурността на тази част от Европа, имайки поради размера на Сърбия по отношение на нейните съседи.

Германия беше определена за сполучливото използване и наблюдаване на западната политика по отношение на Вучич. Нищо необичайно, в случай че се вземе поради извънредно отрицателното отношение на сръбския народ към Съединени американски щати, само че и към Англия, след въздушната акция на НАТО през 1999 година

Белград по този начин и не призна легитимността на бомбардировките, които пристигнаха в отговор на сръбските военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Какво даде Вучич на Запада?

Вместо предстоящите и обещани стратегии и резултати, Вучич даде във вътрешен проект своята властническа, недемократична, неконтролирана и неограничена власт. Това се демонстрира в манипулиране и кражба на избори, противозаконен надзор върху правосъдната система, службите за сигурност и медиите, тормоз над самостоятелни публицисти и сериозни интелектуалци, корупция и престъпност с невиждани размери.

Във външната политика Вучич безмилостно работи за заличаване и дестабилизиране на района, тъкмо противоположното на това, което неговите западни сътрудници чакаха от него. Той стартира " Сръбски свят ", слага под подозрение естеството на клането в Сребреница, наричайки го " огромно закононарушение ", само че не и геноцид. Вучич нарушава стандартите, избрани от Дейтънското спокойно съглашение, води борби на изборите за Будва и Никшич в Черна гора, като намерено поддържа финансово и логистично своите представители в страната и по този метод попречва демократичните процеси в опит да блокира договарянията за присъединение на Черна гора към Европейски Съюз. В последна сметка продължава да прави Запада на посмешище с гротескното следствие на правосъдните управляващи (под негов директен контрол) на терористичната офанзива в село Банска в Северно Косово (24 септември 2024).

Германия получи нова задача

Измаменият Запад има право да отмъсти на измамника и то посредством прецизно използване на нормите на интернационалното право. Германия още веднъж беше определена да нулира резултатите от политиката на Вучич в района. А германците са известни като хора, които не обичат да си губят времето.

Германия, дружно с Руанда и други страни, внесе Резолюцията за геноцида в Сребреница до Общото заседание на Организация на обединените нации. Резолюцията, която трябваше да бъде гласувана на 2 май т.г. (по последна информация полемиката е отсрочена за сесията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации след 6 май заради изпращане на главния текст за преработка) осъжда отричането на геноцида и прославянето на военнопрестъпниците, до момента в който страните приканват членовете на Организация на обединените нации да " запазят правосъдно откритите обстоятелства посредством просветителни системи, с цел да предотвратят ревизионизма и повторението на геноцида ".

Германски наблюдаващи показват, че самодейността за Резолюцията е резултат от дълготрайно лобиране от страна на сдружения в Сребреница, които пазят паметта на жертвите на геноцида. Това в действителност е опит за повторното ѝ приемане, откакто беше блокирана от съдружниците на Сърбия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2015 година

И въпреки всичко поражда състоятелен въпрос: Защо вторият опит за приемане на този документ се прави тъкмо в този момент, след девет години? Разбира се, отговорът е явен. Става дума за отговорът на Запада към измамника.

Косово в Съвета на Европа

Резолюцията за геноцида в Сребреница не е единствената грижа на сръбския президент. На 16 април тази година, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласоподава в поддръжка на участието на Косово в Съвета на Европа и прикани Съвета на министрите да одобри публично решение. Повече от две трети от присъстващите представители гласоподаваха за приемането на Косово, което е тежко проваляне за дългогодишната сръбска външна политика, която по всевъзможен метод се опитваше да убеди страните по света да не признават или да се откажат от признаването на Косово.

Окончателното решение по въпроса за участието на Косово в Съвета на Европа ще бъде взето от министрите на външните работи на членовете. Очаква се полемиката по тази тематика да бъде в дневния ред на срещата на министрите, която би трябвало да се организира в средата на май. Необходимият брой гласове за приемането на Прищина е съвсем сигурен - и то тъкмо след гласуването на Резолюцията за геноцида в Сребреница на Общото заседание на Организация на обединените нации. Дали всичко това е просто стичане на събитията или Западът работи по авансово контрактуван сюжет? Преценете сами.

Представление в Пещер

Германският външен министър Анален Бербок посети Подгорица и явно прикани Черна гора да свърши до лятото „ домашното си “ от европейския дневен ред, „ тъй като това би било мощен сигнал към тези, които желаят да попречат на пътя ѝ към Европейски Съюз “.

Специалният делегат на Държавния департамент Габриел Ескобар акцентира, че Съединени американски щати поддържат ускоряването на европейския път на Черна гора. Повече от явно е, че районът се обеззаразява от токсичните политически действия на Вучич.

За да се опита да избави каквото може и да се показа на Запада като незаместим фактор, който към момента има силата да управлява стабилността в района, сръбският президент провежда " боен театър " в Пещерското плато (Пещер).

Генерал-майор Йозкан Улуташ, командващ КФОР (международните мироопазващи сили в Косово под управлението на НАТО), също участва на взаимното тактическо обучение на сръбската войска, наречено " Вихър 24 ". Той безспорно беше най-важният посетител на Вучич. Единственият, който си струваше напъните. Всички останали попадаха като знаци на въздействието на президента в страната и в съседство. Имаше всичко, което нормално се среща на панаири от този вид: жирафи, врабчета, осъвременени орли, супер чайки, даже комари самоубийци. Всичко това е незадоволително Западът да се откаже да сведе Вучич до това, което в действителност е: лъжец, аматьор и автократ. /БГНЕС

Борис Вукотич, разбор за хърватския вестник " Индех ".

Вукотич е роден в Котор, Черна гора. Завършил е интернационално право и интернационалните връзки в Юридическия факултет в Подгорица. Продължава образованието си в Edwards Language School в Лондон. Завършил е Дипломатическата академия на Министерство на външните работи в Подгорица и магистърска степен по европеистика във Факултета по политически науки в Загреб.

Бивш консул на Черна гора в Хърватия, в интервала 2017-2021 година Сферата на неговите ползи са външната политика и интернационалните връзки и на първо място проблемите на сигурността, свързани с отговора на опита за смяна на световната геополитическа архитектура от Руската федерация и Китай и последствията от упоменатата политика върху Балканския район.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР