Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма

...
Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма
Коментари Харесай

Защо минаваме „под масата” на Разпети петък?

Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига „ гробът ” Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащаницaта – платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се слагат Евангелието, Кръстът и доста цветя.

Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват поредно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и поставят цветята. След това се навеждат и минават под издигнатото място. По този метод показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност за изкуплението което ни подари Спасителят. После още веднъж се покланяме пред издигнатия огромен Кръст и го целуваме.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна разтуха знак на вярата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен, Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме великия ден.

Извършваме всички тези дейности в храма не е от суетна религия за здраве, шанс, а още по-малко за сбогуване на греховете – те могат да бъдат простени само в тайнството Покаяние, Изповед, –  водени от чиста и мощна религия се покланяме на Христовия гроб.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР