Той представи в Министерството на финансите проекта за бюджет и

...
Той представи в Министерството на финансите проекта за бюджет и
Коментари Харесай

Асен Василев представи Бюджет 2023: Предвиждат се с 4.7 млрд. лв. повече приходи, ръст на БВП – 1.8%

Той показа в Министерството на финансите плана за бюджет и параметрите, при които той е разчетен. Министърът уточни, че е непокътната макрорамката на служебния кабинет за той относително бързо да влезе в Народното събрание и да имаме бюджет в края на юли, съобщи БГНЕС.

 

Макрорамката планува напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8%. За 2024 и 2025 година растежът се усилва малко над 3%, както имахме и предходната година. Средногодишната инфлация за тази година е разчетена на съвсем 9% – 8.7% и се чака през 2024 и 2025 година да спадне до сред 3-4%.

 

Василев означи, че в бюджета е непокътната настоящата рамка на данъчните ставки.

„ Единствено понижената данъчна ставка за природен газ се подвига назад на 20%, тъй като видяхме, че цените на горивата и газа спаднаха, откакто се успокоиха интернационалните пазари. Всички останали данъчни ставки са непокътнати на равнищата, както бяха признати в актуализацията предходната година. Дали ще останат такива и отсега нататък след края на Ковид рецесията ще се вземат решение с бюджет 2024 година “, съобщи финансовият министър.

 

Той увери, че са непокътнати средствата по всички обществени стратегии и някои от тях са увеличени.

 

„ 111 млн. лева повече по отношение на линията за беднотия, 50 млн. лева допълнително по закона за общественото подкрепяне, 31 млн. лева повече по отношение на разширение на обсега за еднократна помощ при започване на учебно заведение “, посочи той и добави, че са запазили и 125%-то нарастване на учителите.

 

В политиката на защитата са заложени 1,88% тази година, а за следващата година и по-догодина 2%.

 

Бюджет 2023 е създаден при параметри в границите на Маастрихтските критерии, с което държавното управление извърши един от главните си цели да обезпечи на страната постоянен бюджет за 2023 година с недостиг до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт, при допускания да не се усилват налозите, да не се лимитират обществените заплащания.

Финансовото министерство е коригирало разновидността на служебното държавно управление на Гълъб Донев, тъй че бюджетният недостиг да е 3%. Разходите са орязани с 3 милиарда и 600 милиона лв. - най-вече за прехрана и за финансови разноски, по незапочнати планове.

 

Предвидени са с 4.7 милиарда лева повече доходи, а растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде 1.8%, достигайки размер от 184,5 милиарда лева

 

През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3.3 %, а през 2025 година се чака да бъде 3.2 %, изясни Василев.

 

Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5.6%, а средногодишната да бъде 8.7%, което да се дължи на доста понижение на приносите на групите храни и енергийни артикули, при които се чака да имат лек спад в края на годината. През 2024 година прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината ще доближи 3,2%, а средногодишната – 3.8 %. През 2025 година средногодишната инфлация ще продължи да се забавя, надлежно до 2,8 %. Цените на енергийните артикули ще имат спад до края на прогнозния небосвод, добави Василев.

„ Не е обикновено страната да приема Бюджет в средата на годината, това от една страна прави Бюджета по-лесен за приемане, само че въпреки това основава непредвидимост за бизнеса и жителите “, акцентира Василев. Според него този Бюджет е изработен тъй че да се обезпечи точно предвидимост за бизнеса и жителите.

 

След прецизиране на финансовите разноски те не престават да бъдат на рекордни равнища - 8 милиарда лева

 

Това е оптимистичен взор към финансовата стратегия. Няма нефинансирана инвестиция или план, които да са отпаднали “, изясни финансовият министър.

„ Приходната част е доста повишена. Това се дължи на по-точна оценка на това какви ще бъдат приходите и връщане на част от събираемостта, тъй че тя да се случи в границите на годината. Запазвайки понижените ставки в някой браншове ще видите, че в заключителните разпореждания има доста стягане на контрола “, сподели той.

„ Дългосрочните политики, свързани да вземем за пример с МРЗ да стане 50% от междинната, са заложени и обезпечени в 3-годишната прогноза. Трите % недостиг не са самоцел. Може да се води виновна политика, може да се води и обществена политика без това да нарушава балансите на финансите на страната “, безапелационен е Василев.

„ Линията за беднотия за тази година беше избрана на 504 лева “, сподели той и посочи, че минималната пенсия за тази година ще бъде към 512-513 лева

 

„ Разходите за прехрана са понижени. На лидерската среща Бюджетът не е обсъждан. Тя беше по-скоро за работата на Народното събрание, а не на държавното управление “, изясни финансовият министър.

 

В Бюджета са разчетени средствата от Европейски Съюз, само че единствено за приемането на средства от второто заплащане по ПВУ, а за трето и четвърто заплащане имаме закъснение и средства в Бюджета не са разчетени. В опазването на здравето са разчетени задоволително средства за болнична помощ, тъй че да се доближат минималните работни заплати от 1500 лева за здравна сестра и 2000 лева за доктор, добави министърът.

 

„ Дивидентът от всички сдружения освен от БЕХ е разчетен по този начин, както беше заложен от служебния кабинет, само че се събира на 100% “, добави той.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР