Той пое поста в началото на януари от предишния й

...
Той пое поста в началото на януари от предишния й
Коментари Харесай

Взеха от Възраждане ръководството на комисията за службите, Рашков опонира на своите

Той пое поста при започване на януари от предходния й началник Бойко Рашков, който пък наследи Атанас Атанасов след подаването на оставката му. Първият ръководител беше Даниел Митов от ГЕРБ, а върволицата от ръководители се изниза поради първичното решение на Народното събрание комисията да се управлява на ротационен принцип от представители на всички групи в Народно събрание.

Още преди измененията в правилника, довели до рокадата, водачът на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски недоволства, че ръководител от " Възраждане " отпред на комисията за контрол на службите заплашва националната сигурност. Това стана предходната седмица. Последва и внасянето на предлагането за промени в правилника и правилото на работа на тази комисия, като основателите бяха водачите на партиите от болшинството ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

От " Възраждане " го нарекоха " политическа лустрация ", чиято цел е просто да отстрани от поста техния човек. По време на изключителното съвещание пък някогашният ръководител Бойко Рашков се възпротиви на претекстовете, импортирани от болшинството, чийто представител е и той. Той разгласи претекстовете за неистина. Официалният мотив на ръководещите е, че комисията би трябвало да има един ръководител, а не да сменят разнообразни ръководители на ротационен принцип, както до момента. В претекстовете си вносителите показват още, че комисията не организира постоянно съвещанията си. Това обиждало Рашков, изясни той на съвещанието, заради което изискал информация и от нея се видяло, че комисията е заседавала постоянно.

" Струва ми се, че вносителите би трябвало да преработят претекстовете. Аз се усещам обиден от тези претекстове и няма да мога да изтърпя някой да стимулира предложение за смяна в Правилника за организацията и активността на Народното събрание с едни откровени неистини. По тази причина, защото аз виждам откровени неистини в тези претекстове, те би трябвало да се преработят, тъй като някой си фантазира, че в Народното събрание би трябвало да дава образец с потреблението на неистини вместо с справедливи претекстове, които могат да се изложат ", съобщи депутатът от ПП-ДБ.

Самият Николай Дренчев го похвали за положителния анализ и уточни, че в претекстовете има изредени най-малко 4-5 неистини. Той също отхвърли изказванието, че комисията не се събирала постоянно. И разяснява същинските аргументи, съгласно него, ръководещите да прибегнат до тази хватка, с цел да го махнат от поста. " Тези претекстове са просто един памфлет ", съобщи Дренчев. По думите му, другите претекстове, изговорени от Пеевски предходната седмица, че " Възраждане " оглавява службите и това заплашва националната сигурност, " това е безусловно неуместно, то е на равнище клипчета от тик-ток ".

Скрийншот: Народно събрание

" Моят прочит за същинските претекстове е това, че Пеевски замени любезности с Костадинов и нараненото му его подскочи да покаже " ето кой съм аз ". Най-обидното е, че цялата сглобка скочи да покаже, че Пеевски е незаобиколим фактор в това Народно събрание. Нямам никакви илюзии, че ще го приемете, тъй като това е волята на сглобката ", сподели Дренчев преди гласуването. Той уточни, че е наясно, че болшинството разполага с 11 гласа, до момента в който на опозицията са единствено пет. Офицерът от запаса предизвести, че с измененията кръгът на депутатите в комисията ще се разшири до над 20 членове, които ще имат право да четат документи в секретното деловодство, което не е желателно.

" Това предложение е направено по един хлапашки метод ", обърна се Дренчев към Пеевски, който присъстваше на съвещанието. " Той е тук, може да каже дали съм съветски разузнавач ", подмятна Дренчев, само че депутатът от Движение за права и свободи не му отвърна. Предложенията бяха небрежно гласувани от болшинството, а по-късно водачът на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски сподели в коридорите, че ще изчака гласуването в пленарната зала и тогава ще разяснява. Той обаче прикани прокуратурата да каже какво се случва с следствията на Бойко Рашков и неговия градинар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР