Той подаде оставка малко след като бе обвинен в престъпление

...
Той подаде оставка малко след като бе обвинен в престъпление
Коментари Харесай

Скоро, много скоро главен прокурор, премиер и политици с белезници към затвора

Той подаде оставка малко откакто бе упрекнат в закононарушение за основаване, интрига и подкрепяне на незаконна група, приемане на рушвет, корист с власт. В ареста е от октомври 2020 година

Скоро и у нас ще има такива вести.

Бившият министър председател Бойко Борисов ще бъде разследван и ще се озове в правосъдната зала. Преди това основният прокурор Иван Гешев ще бъде отхвърлен или заставен да подаде оставка. Той също ще опознае комфорта на белезниците и арестантската килия. Двамата няма да са сами. До тях ще са министри на вътрешните работи, сдушили се с мафията, крадливи техни сътрудници от други ведомства, депутати и магистрати.

Откъде знам? Какви са ми източниците и дали някой не ми е намазал ските?

Ето част от причините.

- Преди дни гръмна международен скандал, който оглави новинарския поток на всички места, единствено не и у нас. Кристалина Георгиева, шеф на МВФ бе извикана от предходния си шеф Cвeтoвнaтa бaнкa във връзкa cъc cъмнeния и даже обвинявания зa oкaзвaнe нa нaтиcк oтнocнo дoклaд зa икoнoмичecкoтo рaзвитиe нa Китaй. Тя e oбвинeнa, чe кaтo дирeктoр нa Cвeтoвнaтa бaнкa e повлияла на cлужитeли зa пoдoбрявaнe рeйтингa нa китaйcкaтa икoнoмикa и тaкa пoзициятa нa Китaй в клacaциятa „ Дa прaвиш бизнec “ зa 2018 гoдинa ce e прeмecтилa oт 85 мяcтo нa 78 мяcтo. В абсурда е заплетен и Симеон Дянков, някогашен финансов министър в първия кабинет на Борисов и ГЕРБ. Той съдействал на Саудитска Арабия да изпревари Йордания по условия за правене на бизнес. От това друга страна – Азърбайджан, - отпаднала от челните позиции.

Георгиева отхвърля. Но помислете: коя организация и международна институция ще си разреши да даде гласност на нещо, което не е тествано задълбочено и неведнъж?

Знаем от години за топлите връзки сред Кристалина Георгиева и Бойко Борисов. Ударена е тя, само че ехото е като парен чук за някогашния министър председател. Последиците ще проличат скоро.

- Санкциите по закона „ Магнитски “ оповестени от Съединени американски щати също са с получател Борисов, неговото ръководство и безконтролната прокуратура. Ще ви го каже всеки първокурсник в Школата в Симеоново, даже от противопожарния факулет…

- Протестите предишното лято утихнаха, само че силата, зарядът и националният яд са в бойна подготвеност. Изчистването на Борисов и Гешев ще се случат още през идващото ръководство.

Още причини.

- Преди три месеца съдът в Тирана изпрати някогашния основен прокурор Адриатик Лала за две години в пандиза. За корупция, протекция на проведената престъпност, корист със служебно състояние, недоказани приходи, укривани парцели. Кое от изброените неща не е налично у нас?...

- Доскорошният основен прокурор на Швейцария Михаел Лаубер е обвиняем по обвинявания, че не е разследвал и предал на съда сина на съветския ексгенерален прокурор Юрий Чайка – Артьом, който има съмнителни многомилионни сметки в швейцарски банки, за което е глобен по закона „ Магнитски “. Освен това Лаубер е посещавал Русия, където локалните му сътрудници го возели с яхти и самолети, правили му скъпи дарове. Лаудер се опитал да прикрие и някои от шефовете на ФИФА, уличени в корупция.

- Съединени американски щати, декември 2020 г: Уилям Бар, основен прокурор и министър на правораздаването подава оставка. Казват поради изказванията му, че компании на тогавашния президент Тръмп и самият Тръмп не са свързани с Русия, откъдето хакери са повлияли на изборите в Съединени американски щати. Всъщност основната причина е, че Бар разпоредил да се изпратят униформени отряди против протестиращи против полицейското принуждение, довело до гибелта на Джордж Флойд. (Наш Иван по този начин и не бе чул и видял да има полицейско принуждение по време на протестите…)

- Генералният прокурор на Германия Харалд Ранге бе уволнен преди време, тъй като разпоредил следствие на двама публицисти, които, съгласно него, били публично рискови и насърчавали държавна измяна.

И в далечна Гватемала има сходен образец, само че няма да се простираме чак до такава степен.

У нас всичко се случва със забавяне, само че въпреки всичко се случва. Ще станем очевидци на причудливи обрати и завои. От ГЕРБ ще се разграничат от Борисов, а някои даже ще го жигосат – както сториха правилни на Тодор Живков фрагменти. Пратиха го и в ареста.

Идва ред на правовата страна, на демокрацията с ясни правила и непоносимост към средновековните сатрапи, с пошло и невежо държание. Пътят минава през рецесии, недоволства, опозиция на мафията, саботажи, само че никой път не е елементарен. Ще го изминем.

Огнян Стефанов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР