Той обясни, че в момента най-евтиният газ е този, който

...
Той обясни, че в момента най-евтиният газ е този, който
Коментари Харесай

За стабилност на доставките и добри цени ни трябват поне 2 дългосрочни договора за газ

Той изясни, че сега най-евтиният газ е този, който получаваме по дълготрайните контракти. В случая става дума за азерския газ. Едновременно с това той призна, че през последните месеци неговата цена стартира да пораства.

Тодоров съобщи, че азерският газ сега е по-евтин от американския полутечен природен газ, а последният е малко по-евтин от съветския.

„ Абсолютно наложително е да си осигурим азерски газ “, акцентира пред Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР и съобщи, че се чака интерконекторът България-Гърция да проработи оперативно на 1 юли, както са декларирали политиците.

Тодоров изрично се разгласи против сключването на нов контракт с „ Газпром “, тъй като съгласно него не можем да бъдем сигурни, че съветският холдинг няма да го приключи изненадващо, както направи през април. „ Мое персонално мнение, а не като ръководител на КЕВР, България не би трябвало да подписва контракт с „ Газпром “. Каквото и да договорим, то може да не е годно на идващия ден “, съобщи той.

На въпрос какъв газ внасяме, Тодоров отговори: „ България сега употребява газ, който е импортиран за потребителите от „ Булгаргаз “. Какъв е този газ е невероятно да се отговори. Газът влиза от доста точки, вътре има всевъзможен газ – азерски, съветски, полутечен “.

За да се подготвим добре за зимата занапред би трябвало да пълним единствено подземното вместилище „ Чирен “ до 1 октомври.

„ Без да се пропуща и един ден би трябвало да се напълва „ Чирен “ с 15% до 1 октомври. В момента хранилището е запълнено на 23%, а би трябвало да се изпълни на 100% “, сподели Светослав Тодоров.

Той дефинира като спекулации изказванията, че ни чака режим на тока, тъй като България създава два пъти повече електричество, в сравнение с употребява.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР