Той обърна внимание, че вместо агресивна пресконференция и конфронтиране с

...
Той обърна внимание, че вместо агресивна пресконференция и конфронтиране с
Коментари Харесай

Еленко Божков: Не пипайте Чирен, моментално трябва да сменим газта с мазут

Той обърна внимание, че вместо нападателна конференция и конфронтиране с президента, ръководещите би трябвало да отговорят на редица въпроси. Експертът посочи, че ролята на хранилището не е да се черпи газ от него, а да се изравнява пулсациите при ползване.

" За този месец ние би трябвало да забравим за природен газ за топлофикациите. Те мигновено би трябвало да бъдат заменени с мазут. Трябва да се направи нормативно облекчение този мазут да бъде с по-голямо наличие на сяра, тъй като е по-евтин и по-лесно се намира. Щом сме в тези условия, ще дишаме по-мръсен въздух, с цел да можем да употребяваме топла вода. Природен газ би трябвало да остане само за учебни заведения, лечебни заведения и детски градини. Природен газ би трябвало да остане и да има за хлебопекарните, с цел да можем да запазим добра цена на хляба. Положението при бизнеса е трагично ", разяснява Божков.

По думите му Министерството на стопанската система би трябвало да направи равносметка какви са договорите и индустриалните стратегии на тези, които употребяват интензивно природен газ и да се подредят, тъй че да се решат проблемите. Гостът акцентира, че сигурността е единствено на думи и не е потвърдена по никакъв метод. Според него повишаването на газа ще бъде минимум с 30%.

" Азерски газ би трябвало да доставяме. Трябва да се търси един микс, който може да докара, при този контракт, който имаме с азерите, до едно нарастване по отношение на сегашните равнища с към 25%. Трябва да има изясненост - ситуацията е такава, че всичко би трябвало да се приказва, да се знае и да се рапортува. Грешно е обаче да се мисли за каквото и да е прекъсване на директните газопроводи, тъй като никой не ни е отговорен ", обясни Божков.

Експертът обърна внимание, че от страна на държавното управление имаме само нападателно говорене и уверения в ярко бъдеще. Той означи, че на България ѝ липсва енергийна дипломация. Гостът уточни, че това, което се случва при бизнеса, е рисково и би трябвало ясно и тъкмо говорене.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР