Той не е толкова известен като предшественика си Пол Брак

...
Той не е толкова известен като предшественика си Пол Брак
Коментари Харесай

Особеният талант и драматичната лична съдба на човека, който създаде най-популярните и харесвани модели на BMW

Той не е толкоз прочут като предшественика си Пол Брак или наследника си Крис Бенгъл. Негово дело обаче е дизайнът на едни от най-обичаните модели на BMW, с които не едно и две генерации автомобилисти постоянно ще свързват синьо-белия пропелер. Клаус Луте се ражда през 1932 година в надълбоко религиозното католическо семейство на дърводелец от Вупертал. Баща му умира на фронта и след края на Втората международна война бъдещият дизайнер поема по пътя на по-големия си брат, който следва архитектура.



На 16 обаче Клаус попада в каросерийната работилница Karosseriebauer Voll във Вюрцбург, където чиракува от 1948 до 1954 година След като приключва образованието си, стартира работа в Deutsche Fiat AG, където го натоварват с дизайна на предницата на Fiat 500.



Талантът на младия дизайнер е видян бързо и скоро го канят на работа в NSU. Предлагат му да стартира личен план и по този начин се раждат паметният Prinz и откритата му версия Spider, който става първият автомобил с Ванкелов мотор в света.



В края на 60-те години Германия последователно преодолява следвоенната съсипия и стопанската система процъфтява. Заражда се по-заможна междинна класа и управлението взема решение, че е време за по-луксозен модел.На Луте още веднъж е дадена цялостна независимост. Той става един от първите дизайнери, които се съветват интензивно със експертите по аеродинамика и стартират да проектират с електронноизчислителни машини.



Представеният на салона във Фракнфурт през 1967 година NSU Ro 80 мигновено е избран като революционен. Лимузината има авангардна каросерия с невиждана за сериен автомобил аеродинамика, без значение окачване на четирите колела, предни и задни дискови спирачки, полуавтоматична трансмисия и, несъмнено, роторен мотор с мощ 113 к.с.

Посетителите на салона обаче са впечатлени най-много от външността на Ro 80. Клиновидната каросерия с голямо на повърхност остъкляване има коефициент на въздушно противодействие Сх=0.35, невиждан индикатор за серийна кола.През 1968-а огромното NSU става " Автомобил на годината " и няколко години се продава добре макар капризната структура, алчност мотор и пагубното качество, само че по-късно хилядите гаранционни искания от страна на клиенти безусловно банкрутират компанията, която е купена от Audi.

Паралелно с Ro 80 в NSU създават и различен седан от междинен клас, само че с обичаен мотор. През 1970 година K70 получава емблемата на Volkswagen. Отличава се с извънредно необятен салон и се харесва на новото управление, вследствие на което Луте минава на работа в дизайнерския отдел на Audi.



Дебютният план на Клаус за новия шеф става дребосъкът Audi 50, който година по-късно се трансформира във Volkswagen Polo. В Инголщад Луте работи също над второто потомство на моделите 100 (C2) и 80 (B2).

През 1976 година обаче получава предложение, на което не може да откаже. Канят го за основен дизайнер на BMW и той не се ослушва дълго. В Мюнхен му разпореждат задачата да обнови цялата моделна гама на марката, като стартира с E12.



Средства за създаването на същински правоприемник на петицата няма и Луте съумява сътвори E28 с бюджет от едвам $100 млн. За задачата резервира пътническия отсек на E12, само че трансформира напълно предницата, задницата и салона.

E28 е готово още през 1977 година, само че BMW го пуска в произвеждане чак през 1981-ва. По това време Луте към този момент работи интензивно над E34, което ще се появи цели седем години по-късно.



През 1978 година Клаус се заема с нова задача. Този път му разпореждат да проектира правоприемник на E21. С цел да притегли повече купувачи новото BMW E30 получава версия с четири порти, а за по-изразена фамилна еднаквост е прибавен втори чифт фарове. Луте оглавява и екипа, основал E36.

Ръководството на BMW е предостатъчно от работата на основния си дизайнер и не след дълго му оферират мач за пояса в тежка категория. Луте се изправя против самия Бруно Сако и неговия Mercedes-Benz W126.



Работата по новата седма серия стартира през 1979 година и четири години по-късно е готово бъдещото BMW 7er E32. Клаус взема решение да играе по лични правила и залага на цялостната диаметралност на консервативно-сдържания жанр на S-Klasse.



Новият баварски флагман има обтекаеми форми и стремглав профил. За мнозина познавачи точно E32 предопределя дизайнерския език на BMW до идването на Крис Бенгъл. Под управлението на Луте е създаден и безапелационният баварски шедьовър на 80-те E31.



За страдание ориста не е по този начин благосклонна към Клаус Луте в персоналния му живот. На Разпети петък 1990 година дизайнерът се скарва грубо с 33-годишния си наследник, тежкозависим наркоман, и го намушква с нож. Младият мъж умира, а Луте е наказан на 33 месеца затвор за непредумишлено ликвидиране.

Именитият дизайнер е освободен предварително от пандиза и незабавно е поканен от BMW да се върне на поста си. Луте приема предлагането, само че скоро се отдръпва. Дълги години оказва помощ на някогашните си сътрудници като външен съветник.

Умира през 2008 година, оставяйки впечатляващо завещание от четириколесни чеда, чийто дизайн разпознават безпогрешно и дребните деца.

Източник: fakti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР