Той наричаше шведското правителство зло, осъждаше го за приютяването на

...
Той наричаше шведското правителство зло, осъждаше го за приютяването на
Коментари Харесай

Без "розови очила": завива ли Турция на запад

Той наричаше шведското държавно управление " зло ", осъждаше го за приютяването на " терористи " и изгарянето на Корана на митинги (неорганизирани от шведската държава) и му предлагаше да " не се занимава ненужно " с кандидатурата си за НАТО. Година след непрекъснати рецензии и упреци към Стокхолм обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Дори даде обещание да пази границите на Швеция, като че ли са турски.

Над сериозността на митингите с палене на свещената книга и убежището за кюрдски бойци обаче надвиха други съображения: Турция още веднъж поглежда на запад, след десетилетие, в което враждебната изразителност, съответните дейности и отстъплението от демокрацията подтикнаха мнозина да приказват за раздор с обичайните сътрудници на Анкара.

Проправителственият мозъчен концерн SETA даже прогласи " нова епоха в връзките сред Турция и Запада ". Защо обаче се стигна дотук, дълбока ли е тази смяна и какъв брой е трайна?

Икономиката

Турция смени тона в миг, когато обезверено пробва да си върне непознати вложители, избягали в хода на икономическата рецесия. Дефицитът ѝ доближи рекордните 37.7 милиарда $ в първите пет месеца на годината (балотажът, който Ердоган завоюва, бе на 28 май).

В сметките, които си прави Турция за смяна, влизат и проектите на върналия се в екипа на Ердоган министър Мехмет Шимшек. Уважаван от западните вложители и пазарите, той и други мислещи като него желаят да възстановят част от потоците от Европа и Съединени американски щати. Това надгражда досегашния метод, при който взаимоотношението с Русия в хода на войната и размразяването на връзките с богатите монархии от Персийския залив предизборно се трансфораха в избавителен пояс.

За " Файненшъл таймс " Мурат Йешилташ, шеф за близкоизточните проучвания в упоменатия мозъчен концерн SETA,: " Външната политика директно се въздейства от икономическите отношеня. Така че в случай че Западът и Турця могат да отворят нова страница, стопанската система ще е тематика номер 1 ", споделя Йешълташ, добавяйки, Ердоган прекалибрира външната си политика, откакто завоюва изборите през май.

За същия вестник длъжностно лице от Европейския съюз споделя, че пробивът с Швеция ще " отвори пространство за работа в голям брой области ", освен това: " за Ердоган всичко се свежда до стопанската система ". Изглежда, президентът е разговарял на срещите във Вилнюс за митническия съюз, чиято рационализация желае Турция; за визова либерализация и промени в договорката за мигрантите. Особено първите два фактора биха налели свежа кръв в турската стопанска система.

Изолацията на Русия

Като балансьор с евразийска тежест Турция претегля опциите на всички. Контактите с Русия бяха по-интензивни, когато тя настъпваше в Донецка област. Сега освен Западът, а и сили от Азиатско-тихоокеанския район на процедура застанаха против нея на срещата на върха на НАТО. Москва е отслабена от протеста на създателя на частната военна компания " Вагнер " и - независмо от резултатите надалеч от предстоящото в контраофанзивата на Киев - застоя във войната в Украйна.

Рич Ауцен от Атлантическия съвет счита, че засегнатата военна известност на Русия се е отразила добре на Турция. Метежът може да е трансформирал настройките в Анкара, до момента възприемала Владимир Путин като водач, изцяло контролиращ политическите и военни елити в страната си. За Си Ен Ен създателят на мозъчния концерн EDAM Синан Юлген, че в тази обстановка Турция се усеща " по-уверена и има вяра, че има по-голямо поле за маневри ", до момента в който Русия е изолирана.

 " Пластично деформирани " връзки: външната политика на Турция след изборите

Според Селим Кору от TEPAV известията по съветски медии след протеста на Евгений Пригожин в Русия сочат, че " дворецът на Ердоган като цяло е малко отчаян от руснаците ".

Подадена ръка към Съединени американски щати

Администрацията на Ердоган стартира още преди две години опити, посредством последователно възобновяване на отношенята с близкоизточните страни от така наречен Авраамови съглашения, да постави основите на възобновяване на връзките със Съединени американски щати. Турски наблюдаващи тогава смятаха, че сдобряването с някогашниия сътрудник Израел е индиректен опит за наново доближаване със Съединени американски щати, откакто Анкара бе изключена от програмата за произвеждане и покупка на самолети F-35, а отбранителната ѝ промишленост бе подложена на американски наказания.

 Съединени американски щати глобиха Турция поради съветските комплекси С-400 Съединени американски щати глобиха Турция поради съветските комплекси С-400

На този опит мнозина гледаха скептично. Ролята на Турция във войната в Украйна, където тя се оказа скъп - освен това поддържащ Украйна - медиатор, в композиция с потребността да се договаря с нея за шведската кандидатура, върнаха на масата тематиката за опцията Анкара да получи най-малко изтребители F-16. Байдън поддържа договорката, която Конгресът възпираше; Ердоган отхвърляше двата въпроса да са свързани, само че отдръпна ветото си часове откакто чу " да ".

За това " да " се съобщаваше импровизирано, само че опитът на американските събеседници на Ердоган е бил да го убедят, че в случай че поддържа Швеция за НАТО, Конгресът по-лесно ще утвърди прехвърлянето на изтребителите.
Може и да не става дума единствено за изтребителите. " Анализатори споделят, че в третото си десетилетие на власт и в последния си мандат мощният човек в Турция може да е тръгнал по пътя на помиряването със Запада ", Си Ен Ен. Такава позиция малкия екран чува и от Мехмет Челик от близкия до властта в. " Дейли сабах ": Анкара съгласно него дава сигнал за " пренастройване " на връзките със Запада, които " от известно време са обтегнати ".

Две години и половина откакто Джо Байдън стана президент, Ердоган като че ли не е намерил път към него. Турският водач към момента не е посекавал Белия дом за това време; няма американски държавен глава, който да не го е правил, откогато той е на власт.

Промяната може да не е чак толкоз дълбока

На запад имаше и сюрпризирани, когато Ердоган съобщи, че Турция поддържа украинското участие в НАТО. Анкара държи този курс от дълго време, само че той няма по какъв начин да е мощно забележим в позицията ѝ, до момента в който тя пробва да маневрира сред Русия и НАТО и мери тона си в хода на войната в Украйна. Това не значи, че тя не поддържа участието на Украйна в НАТО, както президентът сподели на украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Истанбул.

И недоволството на Русия бе ту ясно изразено, ту приглушено. От сената коментар, че Турция е забила " нож в гърба " на Русия и тя се трансформира в " неприятелска " страна, откакто Зеленски отпътува с командири от " Азов ".

 Зеленски се прибра от Турция с командирите от Зеленски се прибра от Турция с командирите от " Азов " и обещания за НАТО и зърно

После обаче прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Анкара е свободна да развива връзките си с Киев, стига те да не заплашват Москва. Доколко Кремъл усеща " опасност ", не е известно, само че няколко дни след срещата на НАТО няма индикации, че съветският президент Владимир Путин няма да посети Турция другия месец, макар този баланс. Ролята на Турция като районна мощ, само че и състезател с упоритости на международната сцена, мъчно би ѝ разрешила недвусмислено да " вземе страна ".

Турция може да е насочена към Запада, знаем, че в историята на Република Турция има интервали на мощна ориентировка към Запада, има интервали на по-малко мощна ориентировка. Но знаем и че никой не желае да види Турция в Европа, имам поради европейците. А тук нашите турски сътрудници не трябва да поставят розови очила.Дмитрий Песков, прессекретар на Кремъл

Анкара е надалеч от мисълта за " розови очила ", откакто договарянията на процедура стопираха преди над десетилетие и половина. Дори да стартира " проевропейски " интервал, той може да завърши с ново изтъкване на Европейски Съюз с пръст, изключително в случай че в връзките още веднъж няма прогрес. Турция в същото време не може да се " откаже " от Русия, чието съдействие ѝ е нужно в рискови райони като Сирия.

 Брюксел: Рано е да се каже дали упованията на Турция за договаряния с Европейски Съюз ще се оправдаят Брюксел: Рано е да се каже дали упованията на Турция за договаряния с Европейски Съюз ще се оправдаят

Освен това, съгласно Челик от " Дейли сабах ", на Запада липсват характерните връзки с Русия: " те не се съгласяват по доста въпроси, само че там, където ползите им се препокриват, съумяват да се придвижат напред ". Според него:

Турция е по-близка до западната ос, само че Западът не желае да одобри еднакъв сътрудник в лицето на Турция, а това кара Анкара да вдигне летвата, с цел да отбрани ползите си.Мехмет Челик, " Дейли сабах "

Може и да не е дълготрайна

Има и скептични гласове по въпроса какъв брой дълго може да продължи тази наклонност: дали е геополитически завой, или са следващите тактически съображения на балансьор. " Файненшъл таймс " отбелязва " дълбокия песимизъм " измежду наблюдаващи за това далии Ердоган възприема дейностите си като част по-обща смяна в тактиката, или просто като политическа транзакция от непосреден интерес за Анкара.
Ердоган към този момент бе в топли връзки с Европейския съюз - и ненапълно със Съединени американски щати - един път: през първото десетилетие от ръководството си. След това демократичният срив, през който мина страната, и задълбочаването на връзките с Русия (), доведоха от отчуждение. Турският водач е прочут с умеенето си да държи карти в ръцете си до тогава, до момента в който са му нужни, и да ги захвърля - без значение какво мислят сътрудниците му в чужбина. Той към този момент нямаше какво да завоюва, в случай че блокира шведското участие в НАТО, откакто към този момент получи някои отстъпки от Стокхолм.

" Това не е първият завой на Ердоган и няма да е последният ", счита шефът за проучванията на организацията за разбор на риска PanoramaTR, Осман Серт. " Ердоган знае, че би трябвало да направи нещо, с цел да сътвори мост към Запада. "

Според Волфганго Пиколи от консултантската компания " Тенео " към този момент не може да се приказва за " завой на запад " ; вярата може да е за " по-добри връзки, в сравнение с през последните пет години ".

" Турският водач направлява връзките на Анкара по метод, който има вяра, че дава отговор на турските ползи и на първо място на личното му политическо оцеляване ", Амберин Заман за " Ал Монитор ".

А може и да е

За разлика от него Йозгюр Юнлюхисарджъклъ, който оглавява бюрото на German Marshall Fund of the United States в Анкара, вижда опит на Ердоган да придвижи Турция на запад, който, в случай че се пе поддържа, ще е важен. " Историята сред Турция и Русия не беше и не е любовна ", а просто " конкурентно съдействие ", ставащо по-близко, когато Турция се усеща далечна от Запада, споделя той пред " Ню Йорк таймс ". Обръща внимание и на други образци за отдалечаване от Русия в този момент: решението за командирите от " Азов " и това, че Ердоган не бе недвусмислено до Путин след протеста на Пригожин (други анализатори считат за задоволително това, че Ердоган бе измежду първите обадили се след метежа).

Има и други стъпки: дни по-късно Украйна разгласи, че е почнало построяването на цех за турските дронове " Байрактар ", нещо, което Путин е споменавал, че Русия желае, само че което няма сигнали, че ще получи. Един от шефовете на компанията - производител, " Байкар ", е шурей на Ердоган.

И други виждат освен това от съвпадане в дейностите на Ердоган. " В последните години се усещаше, че турско-руската връзка е отишла прекомерно дареч. Това демонстрира ясно ребалансиране ", Галип Далай от " Чатъм хаус " за " Ройтерс ". То е главно от стопански съображения, само че и се прави със съзнанието, че " неизбежно ще повлияе на връзките ",. След изборите Ердоган може да си го разреши.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР