Той е запомнящ се комедиен актьор и упорит филмов режисьор.

...
Той е запомнящ се комедиен актьор и упорит филмов режисьор.
Коментари Харесай

Tери Гилиъм, който получава надежда от феновете си

Той е запаметяващ се комедиен артист и твърдоглав кино режисьор. Участва в паметната група " Монти Пайтън " и прави сполучливи игрални филми, някои от които след доста трудности. Във вторник Тери Гилиъм навърши 82 години

Отличителното възприятие за комизъм и уменията му да основава анимации го довеждат до Англия в края на 60-те. Няколко години по-късно той към този момент е част от именитата английска комедийна група Монти Пайтън .

Днес той е прочут освен с това, само че и с филмите, които режисира и които си печелят голям брой награди БАФТА и номинации за Оскар. Става дума за Тери Гилиъм , който във вторник навърши 82.

Въпреки че става прочут във Англия и даже се снабдява с английско поданство през 1968 година, той е роден и израснал в Съединени американски щати. В гимназията е първенец, а по-късно приключва политически науки в Лос Анджелис .

След като се дипломира, стартира да работи като аниматор и карикатурист. По време на работата си в сатиричното американско издание Help! се среща с различен предстоящ член на трупата Монти Пайтън - Джон Клийз .

След като вестникът е закрит през 1966 година, Гилиъм отпътува за Англия, където работи като аниматор в телевизионни сериали. По това време се среща и с останалите членове на трупата - още с Идъл, Джоунс, Пейлин и Греъм Чапман , с които няколко години по-късно основават Монти Пайтън.

Гилиъм е единственият от тях, който не е роден във Англия. Първоначално работи като аниматор, а по-късно стартира да взема и функции в някои от скечовете и филмите на трупата, като постоянно играе предизвикателни функции, за които се изисква носене на неуместен костюм или доста грим.

Покрай трупата се среща и с бъдещата си брачна половинка - гримьорката Маги Уестън , с която са дружно към този момент близо 50 години и имат три деца.

Сред сполучливите кино продукции, които режисира, са " Бандити във времето ", " Дванайсет маймуни ", а филмът " Сделката на лекар Парнасъс " се трансформира в огромен комерсиален триумф. Други негови продукции са " Приключенията на Барон Мюнхаузен ", " Братя Грим ", " Бразилия ".

Филмът му " Кралят на риболовците " с Джеф Бриджис и Робин Уилямс получава пет номинации за Оскар, от които е извоюван един - за поддържаща женска роля на Мерседес Руел .

Един от филмите, които прави с най-голямо предпочитание, е " Човекът, който умъртви Дон Кихот ". За да го приключи обаче, му се постанова да изчака 18 години. След като получава бюджет от близо 32 млн $ за него през 1999 година, артистът, който е трябвало да играе Дон Кихот - Жан Рошфор , получава дискова херния в първата седмица на фотосите. Малко по-късно наводняване провокира тежки материални вреди на сета и Гилиъм е заставен да се откаже. Успява да приключи напълно нова продукция едвам през 2017 година

Друг филм, който е заставен да прекъсне в развой на основаването му, е " Сделката на лекар Парнасъс ". Това става, когато през 2007 година почива артистът в основна роля - Хийт Леджър . Впоследствие Гилиъм посвещава кино лентата на артиста, а с цел да завършат фотосите, трима артисти поемат ролята - Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фаръл .

По-късно, по време на свое посещаване в София през 2016 година Гилиъм намира сили да се пошегува с присъщия си черен комизъм. " Много хора умират по време на фотоси на мои филми и не предлагам да се снима с мен ", споделя той, представен от ОфНюз.

" Това, което научих, е, че Господ съществува и ме ненавижда. В резултат на това аз плача в уединение и по-късно отивам някъде и се срещам с мои почитатели, които да ме посъживят. И по този начин получавам вяра, с цел да продължа, само че се продънвам и по тази причина ви ненавиждам ", споделя още той.

Това става по време на конференция, проведена от София филм фест. Тогава Гилиъм се показва сериозно към актуалното кино. " Според мен живеем във времето на филмовото рококо – виждаш техническото майсторство, всичко наподобява ужасно на екрана и е необикновено комплицирано, само че безмислено ", споделя. " Аз към момента съм затънал през 60-те с Фелини, Куросава, Бунюел, това бе извънредно време с невероятни режисьори ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР