Той е един от боксьорите, които и до днес са

...
Той е един от боксьорите, които и до днес са
Коментари Харесай

Джордж Форман откри бокса, религията и накрая започна да продава грилове – левиатанът с невиждана сила

Той е един от боксьорите, които и до през днешния ден са част от един от най-емблематичните мачове в историята на бокса. Известен е с нечовешката си мощ и постоянно е причина за прекратяването на спортни кариери. Единствено Мохамед Али съумя да обуздае великана, който по това време беше в неверния ъгъл и действително трябваше да се изправи против чудото на боксовата ера. Джордж Форман сигурно не е боксьор, който може да се подценява. Научава се да се бие като дребен, тъй като израства в беднотия и няма различен избор.

Забавлението на доста американски фамилии в този миг е точно боят. Форман печели първия си златен орден на Олимпийските игри през 1968 година и ще стане първенец в тежка категория през 1973 година Успява да прегази Джо Фрейзър, като мачът наподобява повече на варгал, в сравнение с дуел. Фрейзър няма никаква визия по какъв начин да противодейства на левиатана и скоро Мохамед Али ще потърси своя пояс, до момента в който спортните публицисти ще чакат ликвидиране на кръга. Изненадата е голяма за мнозина и това е мачът, в който Али ще изненада света за следващ път. Години наред Джордж Форман ще споделя, че сънува този мач и всякога се разсънва изпотен.

Животът на Форман стартира на 10 януари 1949 година в Маршал, Тексас. Израства в Хюстън и се самообявява за разбойник, който няма място в учебно заведение. Завършва 9 клас и в действителност управлява някаква тайфа от малолетни, до момента в който през 1965 година не се включва в работен съюз. Колегите му са впечатлени от размерите му и го карат да се захване професионално с бокс и даже назначават Док Броадус за треньор. Адаптацията на левиатана става относително бързо и скоро е измежду определените за Олимпийските игри.

 File:George Foreman and Lyndon Johnson 1968.jpg

Заминава в Мексико и през 1968 година печели златния орден с лекост, като отбелязва механически нокаут против руския боксьор Чепулис, а малко по-късно идва и спортната кариера. Форман бързо печели славата си на жесток конкурент, неговата мощ несъмнено може да се запомни незабавно. Най-вероятно и до през днешния ден върви в категорията на боксьорите с най-мощни удари. Преди да грабне купата от Форман, той ще си поиграе много и ще го смъкна към 6 пъти на кръга, освен това в границите на единствено два рунда.

Али вижда силата и осъзнава, че няма естествен човек, който да издържи на всичко това. Използва освен това от мощ и експедитивност – разум. В Киншаса, Заир температурите през нощта са към 27-28 градуса, когато е планувана борбата, Джордж е голям и няма да издържи на жегата. Срещата продължава монотонно, до момента в който Али чака левиатана да се измори и в 8-я рунд го нокаутира. Това е единственият му нокаут в професионалната кариера, други няма.

Идва втори мач за купа, само че Джими Йонг няма желание да я съобщи през 1977 година Гигантът е изтощен и обезводнен след мача, твърди, че е разкрил религията и счита да напусне срещата. Започва да се занимава с вяра и даже открива своя лична черква в Хюстън. По всичко проличава, че той самият може би ще се върне напълно в своята татковина и няма никакво желание да се връща към бокса.

 File:Foreman tira golpe a clay.jpg

Близо 10 години след загубата от Йонг, на 38 години и с много килограми над нормата, Форман прави едно изненадващо завръщане в бокса. Никой не е впечатлен от неговото показване, борбата против Стив Зоуски е посредствена, само че след всеки идващ мач има време да влезе във форма и да покаже, че формата не е изгубена.

Всички желаят да гледат по какъв начин старчето се разправя с младите боксьори. Най-изненадващото е, че на 19 април 1991 година боксовата федерация изправя Джордж Форман против Ивендър Холифийлд. Срещата в Атлантик сити е емблематична, дуелът е яростен и мнозина показват, че Джордж се е справил добре, преминавайки през всички рундове с младия първенец. Накрая съдиите вземат решение, че успеха остава за младия спортист.

Това не разочарова толкоз Джордж и откакто боксът е единственото, с което може да се занимава, затова идва време за идната по-интересна и специфична борба. На 5 ноември 1994 година Форман съумява да нокаутира Майкъл Мурър в 10-я рунд. Това го прави и най-стария международен първенец в тежка категория. Федерацията ще отнеме неговия пояс, откакто излиза наяве, че Джордж не желае да се бие повече.

На 22 ноември 1997 година Форман прави своя финален мач против Шанън Бригс, въпреки и да е спечелил по мнението на феновете, съдиите считат друго. Завършва своята професионална кариера със 76 победи, 68 от тях с нокаут и към 5 загуби. Форман влиза в залата на славата през юни 2003 година

 File:Elgrafico 3918 foreman.jpg

В свободното си време боксьорът ще стартира да създава грилове и ги пуска на пазара през 1994 година Продължава да преподава в църквата си, продължава да се грижи за някои по-бедни и най-после получава контракт от производителя Салтон за изкупуването на компанията против сумата от 137.5 милиона $. През 2017 година Форман споделя, че е сънувал или е имал привидение за гриловете, откакто Мохамед Али го нокаутира. Към този бизнес би трябвало да се прибавят и продажби от облекла, няколко книги, риалити шоу от 2008 година и цяло семейство от 10 деца – 5 от момчетата се споделят Джордж.

До през днешния ден продължава да е едно съществено чудовище на кръга, въпреки и от дълго време да се счита за предан християнин, проявяващ доста съществени триумфи в борбата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР