Той е безупречен водач без нито едно пътно нарушение 52-годишният

...
Той е безупречен водач без нито едно пътно нарушение 52-годишният
Коментари Харесай

До 3 дни шофьорът на автобуса Тодор Димитров се прибира в Бургас

Той е безукорен лидер без нито едно пътно нарушаване

52-годишният Тодор Димитров от жк „ Изгрев ” е водачът на бургаския рейс, който падна в бездна край свиленградското село Младиново, научи Флагман. Димитров работел във компания „ Държавна сигурност Травел ” от 5 години. Според изказванията на притежателя на компанията Димитър Костадинов, бил най-хубавият му и виновен водач.

Флагман откри дамата, с която Тодор живее на адреса му в жк „ Изгрев ”. Тя бе извънредно обезпокоена. Току-що се бе прибрала от Хасково, където бе в последните 12 часа, с цел да окаже поддръжка на Тодор. По думите ѝ лекарите са подсигурили, че макар счупването на ломбалния прешлен, той щял да се възвърне и нямало заплаха от трайна инвалидизация. До 3-4 дни можел даже да пътува и да бъде изместен в Бургас, споделили медиците от хасковската Окръжна болница.

Всички съседи познават 52-годишния Тодор като безукорен мъж, който в никакъв случай не е злоупотребявал с алкохол и не е създавал проблеми. Той има огромна щерка от първия си брак – на 28 години, а повече от 15 години работи като професионален водач по интернационалните транспорти.

Наша инспекция сподели, че той не е имал нито едно съществено нарушаване. Абсолютно безукорен лидер, който е за образец на всички останали.

Снощи той се е чул с околните си към 18 ч., когато е изчаквал да премине през пункта на „ Орменион-Капитан Петко Войвода ”. Бил пътувал по този маршрут и добре познавал пътя. Обяснил на дамата, с която живее, че рейсът му се подхлъзнал на един от завоите.

Действително на мястото, на което стана злополуката, има 4-5 доста острои завоя, на които постоянно се стича тиня и земна маса. Няма добра маркировка, нито мантинели. Тодор твърди, че е карал с рационална скорост. Експертизата ще откри дали това е по този начин и дали рейсът е безупречен.

Возилото било записано в България през 1997 година, само че това не значи, че това е годината му на произвеждане, прецизираха специалисти пред Флагман.

Последният механически обзор на рейса е от октомври 2022 година и най-малко по документи всичко е било наред.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР