Той даде първото си голямо интервю в за чуждестранна медия

...
Той даде първото си голямо интервю в за чуждестранна медия
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Spiegel: Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България

Той даде първото си огромно изявление в за задгранична медия след успеха на изборите. „ Ще прилагаме закона без прошка “, сподели той пред немския и даде обещание: „ Ще почистим петното на корупцията, полепнало по името на България “.

Той акцентира, че съдружните договаряния са извършени по нов, транспарантен метод и че бъдещите ръководещи имат упоритостта да възстановят върховенството на закона в страната. Spiegel озаглавява изявлението с цитата: „ Ще прилагаме закона без прошка “.

„ Не мога да претърпявам, когато приказват за България като за най-бедната страна “

Петков изяснява триумфа на „ Продължаваме промяната “ с това, че гласоподавателите са възприели уговорката на двамата някогашни министри против корупцията като заричане:

„ Нашата запазена марка ще е това, че съблюдаваме обещанията си. Не можем да обещаем благосъстояние на всички, само че обещаваме упорита работа и нулева приемливост по отношение на корупцията. Ще прилагаме закона без прошка. Искаме да почистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в позитивна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем “, споделя Петков. По-нататък той изяснява, че е стимулиран от огромния капацитет на страната, който стои необработен. „ Не мога да претърпявам, когато приказват за България като за най-бедната страна в Европейски Съюз “, споделя още Петков.

В изявлението за Spiegel той акцентира и аргументите, заради които България през днешния ден е по-бедна даже от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното потребление на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в неверни планове.

„ За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев - бел.ред.) работихме като част от служебното държавно управление, икономическият растеж доближи равнище от 10% “, споделя Петков пред немското издание.

По-нататък той коментира, че „ Продължаваме промяната “ през цялото време залага на почтеност и бистрота, отхвърляйки всевъзможни финансови помощи от заинтригувани спонсори или оферти за подсигуряване на избирателски гласове. В тази връзка бъдещият министър председател споделя: „ Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: „ Кириле, в този момент би трябвало да направиш това или това “.

На въпрос на Spiegel дали би подкрепил прокурорски следствия против някогашния министър председател Борисов и неговия антураж, Кирил Петков дава отговор, че е за построяването на изцяло без значение и дейно правораздаване. В същото време той споделя, че е срещу това да се желаят следствени дейности единствено против една избрана персона.

„ Но ние се нуждаем от фактически безупречен основен прокурор. Най-добре би било, в случай че сегашният титуляр на поста се отдръпна непринудено “, прибавя Петков.

Spiegel задава на Кирил Петков и един въпрос, който си заслужава да бъде представен буквално:

„ Партията на някогашния министър председател Борисов, която е в основна степен виновна за обезвереното положение на България, е член на Европейската национална партия - т.е., побратимена е с немския ХДС. Какво значи това предвид на така наречен западна ценностна система? “.

„ България към този момент няма да бъде безгласен сътрудник в периферията на Европа “

„ И ние това се питаме “, дава отговор Петков и прибавя: „ Зад какви полезности застава в действителност това партийно семейство? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в подмяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се коства, че това е било точно по този начин. Който раздава европейски пари, без да ревизира дали в страната-получател има господство на закона, усилва проблемите в допълнение. За това би трябвало да се приказва. Впрочем, България към този момент няма да бъде безгласен сътрудник в периферията на Европа “, споделя Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее британски.

Германското списание Spiegel пита бъдещия министър председател и дали ще се промени нещо във връзка с ветото на България против започване на присъединителни договаряния със Северна Македония. В отговор Петков декларира, че въпросите би трябвало да се решат от работни групи, тъй че думата да не се дава на националистите от двете страни на границата. Според него е редно в бъдеще акцентът да се слага върху активизирането на икономическите връзки сред двете прилежащи страни, а не толкоз върху другите тълкувания на общата история.

„ Ако в този момент дадем зелена светлина за начало на договарянията със Северна Македония, без да водим полемика, това единствено ще укрепи националистите в двата лагера. Ние залагаме на договаряния, а не на агитация “, споделя в края на изявлението Кирил Петков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР