Той беше половинката на един от най-популярните дуети у нас

...
Той беше половинката на един от най-популярните дуети у нас
Коментари Харесай

Тодор Трайчев: Не мога да прежаля Дани

Той беше половинката на един от най-популярните дуети у нас през 80-те – Мариана и Тодор Трайчеви. След като изпяха едни от най-мелодичните песни в българската сцена – „ Пиринско халище ”, „ Слънчева жена ”, „ Зад прозореца ” и доста други, навръх върха на славата звездното семейство емигрира в Съединени американски щати. Там двамата се разделиха и всеки пое по своя път. Тодор Трайчев се върна в България в средата на 90-те години. Срещна балерината Даниела Винарова и двамата се ожениха. Имат щерка Теодора, която е към този момент на 20 години. Тодор понесе тежък удар от ориста – загуби обичаната си жена преди две години. В момента той е в България и изнася концерти с младата студентка от НАТФИЗ Бистра Окереке, другарка на щерка му. За първи път артистът се съгласи пред медия да разрови надълбоко споменте и да потърси същинската причина за раздялата със брачната половинка си Мариана.

– Г-н Трайчев, за какво се прибрахте в София? За почивка ли?

– Преди година бях в България… нещо като екскурзиант – за две седмици. Видях доста и потърсих приятелите си. Намерих ги живи, здрави и множеството сполучливи. Налудувахме се из кръчмите, разровихме спомените и си казахме значими неща за нас и за България. Отново се убедих, че мястото на всеки „ отлежал ” българин е там, където е заченат и покълнал. Повече от половината живот прекарах като жител на Съединени американски щати, само че в този момент към този момент съм тук до дъно и вечно! Да, завръщам се дефинитивно в родината!

– Какво е това, което Америка ви даде, а България не съумя?

– Отвъд Океана демокрацията е от дълго време отработена. Оръжието и насилието, корупцията и беззаконието от дълго време са под ударите на тежките закони, а съзнанието на хората да живеят дружно побеждава. Смешно е да се мисли, че на Америка всичко й е в ред, само че най-малко се знае какъв брой хора бродят гладни или сеят дрога из улиците, кой заплаща и не заплаща налозите си, за какво пазарът се срутва и изригва, по какъв начин и за какво безработицата пораства в ерата на компютрите и автоматизацията. Полицията и юристите са на особена респект. Те всяват боязън, благоговение и почит, гаранция са за успокоение и правдивост. Политиците стремително търсят способи за бързи решения или оправдания. В противоположен случай губят въздействието и парите си.

– Как е щерка ви Теодора? Тя в Щатите ли остана?

– Теодора се събра с първото си съществено гадже Питър Гудрийч и в този момент двамата живеят в скромната къща, която в миналото ще наследят. Когато се срещнаха, той беше фитнес инструктор и изглеждаше великолепно – хубав, строен, със сини очи и светла коса. Тя продължаваше да търси работа към този момент трети месец. Накрая се съгласи да опитаме дружно. Моята остаряла школа се задейства, когато влязохме в клона на UPS (Американските пощи – б.а.). Попитах за мениджъра. Показа се дама на междинна възраст. Казах й, че в клона работят доста млади момчета и салдото на трудовите връзки е нарушен. Погледнах Теодора и продължих със странното показване: „ Колкото и да ви учудва, това младо момиче ще работи тук. Тя е моя щерка и от на следващия ден можете да започнете с образованието. Нямам желание повече да ви трежова, оставям я тук да се разберете ”. Тръгнах си, оставяйки госпожа Джанет в положение на потрес. Не можеше да си показа, че на света може да съществува сходно безсрамие. Теодора остана още малко в офиса и очевидно се е показала на равнище. На другия ден към този момент беше наета на работа в една от най-големите компании за пощенски услуги в света. По-късно щерка ми взе документ за нотариус и в този момент е обичана и уважавана в работата си.

– Много хора още си спомнят вашия прочут дует с някогашната ви брачна половинка Мариана. Двамата чувате ли се след раздялата? В какви връзки сте?

– Не! С Мариана от дълго време не се чуваме, не се обичаме и не се познаваме. Понякога си мисля обаче, че ние, мъжете, бързаме да решаваме проблемите, без да знаем какъв брой доста напрежение, стрес и горест може да са се събрали в другия, с цел да подхваща каквито и да е дейности. Татко споделяше постоянно: брой до 100, преди да направиш нещо, а аз постоянно броях до 99. Не знам за какво си мисля, че този път броих до 100 и връщане нямаше.

– Какво най-често си спомняте от живота с Мариана?

– Не желая да пребивавам със спомените си. Само й благодаря, че изпя песните ми.

– Каква беше същинската причина да се разделите?

– Бих си разрешил да разкрия, че в продължение на години нашата музика беше надълбоко обвързвана с персоналните преживявания. На сцената имаше чиста и къса обич, която в следствие изискваше доста схващане и самоконтрол, с цел да бъде съхранена. Появиха се проблеми, свързани с дребния ни наследник Панталей, изцепки с участията в концерти, отсъствие на виновни събития, противоречие с репертоара, ревнивост, замяна на обидни думи и най-много срив в персоналните връзки. Не успяхме да свикнем със славата и парите, а виновността за всичко това носим взаимно. С България се разделихме с доста горест през 1986 година, не трябваше да допуснем хората да станат очевидци на нашия неуспех. На кого и по какъв начин да разбираем, че сцената е едно, а животът друго – след хилядите концерти, на които станахме знак за фамилно благополучие. С цената на всичко трябваше да се скрием оттатък Океана, с цел да дадем нов късмет на любовта. За злощастие тръгнахме още веднъж на „ първа арабска по автомагистралата ” и раздялата стана неизбежна. Цялата ни история е разказана в детайли в биографичната ми книга „ Рой незавършени неща ”, която скоро още веднъж ще се появи на пазара.

Адв. Асен Велинов:
Внимавайте, когато предоставяте персоналните си данни


Заснемането на персоналната карта в хотел и офис на мобилен оператор е непозволено, предизвестява юристът


Какво значи регламентът за персоналните данни (GDPR) персонално за всеки от нас? Готови ли сме за него? За какво е нужно да сме деликатни и защо внимателни? През последния месец това са съществени въпроси, които са на дневен ред. Организират се семинари, конференции, специалисти споделят своя опит и мнение. Как стоят нещата обаче при всеки от нас като притежател на персонални данни?
Потърсихме мнението на адв. Асен Велинов, който бе главен преподавател на конференцията „ Готови ли сме за GDPR? “. Заедно със своя сътрудник Светослав Герджиков към този момент 15 години той ръководи Консултантска къща „ Велинов и сътрудници “ – една от водещите адвокатски фирми в България, профилирана в региона на гражданското и административното право и по-специално в комерсиалното, вещното, облигационното право и публичните поръчки. Експертите в екипа са амбициозни адвокати с потвърдена професионална подготовка и високи работни стандарти за качество.

– Г-н Велинов, каква е в действителност задачата на този правилник? Чии ползи пази?

– Целта на Регламента е да сътвори единна рамка за отбрана на обработването на персонални данни на физическите лица в подтекста на бързото софтуерно развиване и глобализацията.

– Мога ли да давам персоналната си карта в хотела и на мобилния оператор, имат ли право да ми я преснимат?

– Това е много постоянно срещан случай. В тази обстановка ние сме сложени пред алтернативата дали да предоставим своите данни предвид на открито нормативно условие, което админът /хотелиерът/ е задължен да извършва. Съгласие не е належащо. Всеки от нас може да даде своите персонални данни на хотела, в който е отседнал, като попълни планувания за това пример – адресна карта. Тъй като някой може да уточни погрешна информация в адресната си карта, хотелиерът може да изиска персоналната карта за сличаване на попълнените данни, след което да я върне на притежателя й. Заснемането на копие от персонална карта би било голословно и би влезнало в прорез с задачата и условията на Регламента за персоналните данни. Относно даването на персонален документ на мобилния оператор, съгласно нас още веднъж снимането на копие от него е изцяло голословно. Отношенията сред всеки от нас и мобилния оператор се основават на писмен контракт за даване на съответна услуга. За сключването на контракт с физическо лице е належащо да се индивидуализира страната, с която този контракт е подписан – три имена, ЕГН и адрес /обемът и типа на персонални данни, които сдружението изисква законосъобразно, зависи от типа на предоставяната услуга/. Допълнителните данни би следвало да бъдат предоставени единствено против категорично единодушие от наша страна. Дружеството може да изиска персонална карта, с цел да свери предоставените от субекта данни.

– Вярно ли е, че ще се забрани препращането на имейли и какви последствия може да има?

– Препращането на имейли като функционалност няма да бъде неразрешено. От позиция на отбраната на персонални данни, наличието на препратения мейл, както и данните за създателя, могат да бъдат заличени. Имената могат да бъдат посочени като букви (ако те не водят до идентификация на лицето), a е допустимо да бъдат напълно изтрити. Това ще би трябвало да се преценя за всеки съответен случай – надлежно да се ревизира дали препращането на мейла е ориентирано към лице във или отвън организацията, какви персонални данни се съдържат в мейла, има ли атачмънти и какво е тяхното наличие, какви механически ограничения са имплементирани и така нататък

– Доколко са предпазени профилите във фейсбук – там също има персонални данни – рождена дата, телефон, имейл?

– Ситуацията с фейсбук е малко по-специфична, защото огромна част от своите персонални данни физическото лице споделя непринудено (снимки, дата на раждане, информация за обучение, месторабота и т.н.). За да получи достъп до самата услуга, всяко физическо лице би трябвало да вкара телефон или имейл, две имена и ключова дума /останалата информация той дава доброволно/. Социалната мрежа дава опция доста от поверителните данни /телефон, мейл, дата на раждане/ да бъдат направени частни – в този случай никой не може да достъпи тяхното наличие. Към сегашния миг за основаване на фейсбук профил всяко лице се съгласява автоматизирано с „ политиката за данни “ на компанията. В настоящата редакция (от 29 септември 2016 г.) на политиката за данни има подробни уточнения какви видове информация събира фейсбук, за какви цели, на кого се дават и така нататък Очаква се напълно скоро платформата да разгласява обновените си правила, както и да даде спомагателни благоприятни условия за потребителите (в сходство с условията на Регламента). В този смисъл, фейсбук евентуално ще инкорпорира в платформата нови варианти за даване и отдръпване на единодушие /за даването на персонални данни на потребителите на дружества-партньори на компанията да вземем за пример, включително за маркетинг и т.н./, както и за практикуване на всички нови права, с които субектите разполагат.

И ОЩЕ:

Сръбска звезда залюби Диляна Попова
Тита и Гери Никол премериха сили на стилния подиум
Сцената събира звездни двойки
Иван Донев – фараонът на италианската висша мода
Чудовището от Ботевград „ арестувало “ двама служители на реда
Личен дизайнер облича Иванка Tръмп
Белла Хадид била „ изкуствена кучка ”
Ще предотврати ли Брекзит аферата Скрипал
Иван Вазов се боял от телефона
Д-р Фернандо САНЧА: На 40 години мъжът наложително би трябвало да посети уролог
Неправилното лекуване визира най-вече дамите

Сензационните находки на Елиас Сотомайор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР