Това заяви в интервю за ФрогНюз директорът на Института за

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз директорът на Института за
Коментари Харесай

Румен Драганов за ФрогНюз: Клиентите, които се отказаха да пътува...

Това съобщи в изявление за ФрогНюз шефът на Института за разбори и оценка в туризма Румен Драганов.

 

Вижте и цялото изявление:

Г-н Драганов, по какъв начин се отразява рецесията в Близкия изток на пътуванията на българските жители в района като цяло? Появи се информация в медиите, че нашите туристи се отхвърлят от пътуванията си в Йордания или Египет поради напрегнатата конюнктура там. Как бихте коментирали това?

 

Фактически спорът, който е в Близкия изток, общо взето се отразява отрицателно на обстановката с пътуванията. Както от България към района, по този начин и от района към България. В случая става въпрос за отричане на пътувания на туристи към Йордания, което се случи преди една седмица, директно след започване на кофликта. Това се случи по отношение на оповестяване на 4-та степен на предизвестие във връзка с пътуванията в Йордания и Египет от Министерството на външните работи на Република България. Но по-късно имаше изказване на Министерство на външните работи, че пътуването към тези дестинации, в регионите, в които оперират туроператорите, не е обвързвано с заплаха. Аз дадох неотдавна изявление, в което показах данните на Foreign Office на Англия, както и на външното министерство на Франция и на Германия. Според тези данни на карти надлежно на Йордания и на Египет те са нанесли тъкмо местата, в които туристите не би трябвало да пътуват. Става дума за напълно дребни зони. По отношение на Йордания това е една линия, ситуирана покрай границата със Сирия, която е необятна не повече от 1 км. По отношение на Египет това е зона, която граничи с Израел, където сега се организира филантропичната интервенция. Иначе целият Египет е в зелено и цялата Йордания е в зелено.

Клиентите се паникьосват и част от тях желаят да анулират пътуванията си. Ще им бъдат ли възобновени парите?

 

Тези, които се отхвърлиха от пътувания, в действителност изгубиха парите, които са дали за екскурзията. Тъй като, според договорите, които имат с туроператорите, при отвод от пътешестване, без да има съображение за това, не се получава обезщетение и не се връща сумата назад. Парите не могат да бъдат възобновени, тъй като това е тяхно персонално решение - на клиентите. Фактически по този начин написа и на уеб страницата на българското Министерство на външните работи, и на уеб страницата на всяко друго министерство от европейските страни, което цитирах. Решението е независимо. Министерството предизвестява, че в този регион има рискови дейности. Пътуващите би трябвало да се преценяват с инструкциите на посолството и на туроператорите. Но там, където екскурзиите са проведени от български туроператори, всичко е оцветено в зелено. Така че няма никакво съображение за отвод от пътешестване. 

В момента Ситуационният център към Министерството на външните работи предлага да не се пътува в тези две страни, само че не постанова възбрана за пътувания. Този целесъобразен темперамент на предизвестието може ли да се отрази на пътуванията?

 

По никакъв метод, тъй като в обясненията, които дава и самото министерство, то показва, че всеки от пътуващите взема независимо решение. Това предизвестие е рутинно. Лицето взима независимо решение къде тъкмо отива. Българското Министерство на външните работи не разгласява карти с ясни контури на зоните в съответни страни - имам предвид Йордания и Египет - къде тъкмо може и не може да се пътува. Но тези карти ги има на уеб страниците на външните министерства на Германия, Франция и Англия. Така че когато става въпрос да се осведомят туристите за съответното пътешестване, вие получавате цялата информация, която е налична по света. Също по този начин, ние нямаме отвод от пътешестване на авиопревозвача. Нямаме отвод от пътешестване на туроператора. И надлежно обслужващите компании, които дават земните услуги.

 

Мога да ви кажа, че в този момент, когато стартира войната в Израел, на дата 8 октомври екскурзиите, които бяха на територията на Израел, продължиха. При тези екскурзии, пасажерите, които бяха вътре в рейсовете, те споделиха следното: И водачът е в контакт с компанията, която обслужва рейса, и екскурзоводът е в контакт с компанията, която организира пътуването. Това, което те ни споделиха, че ще понижат престоя на избраните точки по маршрута с 10 минути и ще има смяна на маршрута, по който се движи рейсът при положение на затваряне на съществени пътища за напредване на военна техника. Общо всичките екскурзии са се състояли в цялостния им размер, като престоят е бил стеснен с 10 минути на посещаването на другите обекти. Имало е смяна при един от основните пътища - просто рейсът е обърнал и е минал по непряк път, тъй като към оня миг главният път е бил затворен за прекосяване на военна техника. Но екскурзията не е прекъсната. Т.е. изпълнена е напълно.

Хотелите в Йордания и Египет споделят, че при тях всичко е обикновено и има туристи. На кого да имаме вяра?

 

Преценката е ваша. Когато вие сте в каквато и да било обстановка, вие не можете да очаквате отговор, било от туроператор, било от хотел, као сте вътре в хотела, който да ви даде един или различен съвет. Защото по-късно вие ще го обвините " Защо Вие ми казахте по този начин? " Има един бистър принцип в хотелите. Тогава когато има сигнал за паника, за заплаха, за пожар, вие можете да се обадите на рецепцията и да попитате дали да останете в стаята или да излезете. Отговорът е " Както прецените. " Защо е подобен отговорът? Защото в случай че хотелът ви каже " Излезте в коридора " и вие изгорите в коридора или пострадате от пожара, вие ще кажете " Те ми споделиха да изляза ". Ако те ви кажат " Останете в стаята " и стане по този начин, че ви се случи случай поради това, че сте останали в стаята, вие казвате " Те ми споделиха да остана в стаята ". А когато казусът е " Както вие прецените ", тогава хотелиерите се освобождават от отговорност за вредата, която сте понесли. И в този случай, хотелът ви споделя примерно, че всичко е чудесно, има туристи, и това е истината. Но в последна сметка вие си преценявате сами. Но в последна сметка, когато става въпрос за приемане на обезщетение, то се получава единствено тогава, когато фактически има неосъществяване на туристическото пътешестване или някаква смяна, която е обвързвана с виновност на който и да било. Тогава, когато става въпрос за застраховка, тя може да бъде на база на застрахователно събитие, което е разказано в самата застраховка. Но няма застраховка, която е за бъз. Умишлено не споделям боязън, а споделям " Мен ме е бъз ". Ако мен ме е боязън, аз имам учредения за своя боязън и мога да го обясня. Но в случай че мен ме е бъз, няма кой да ми заплати назад парите.

 

Интервю на Георги Камарашев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР