Това заяви в интервю за FrogNews актрисата Полина Недкова, част

...
Това заяви в интервю за FrogNews актрисата Полина Недкова, част
Коментари Харесай

Актрисата Полина Недкова пред Фрог: Решението за варненския театър бе шамар. Крещеше от нарочност

Това съобщи в изявление за FrogNews актрисата Полина Недкова, част от трупата на варненския трагичен спектакъл " Стоян Бъчваров ".

Повод за диалога са юбилейните 100 години, които театърът отбелязва през днешния ден. Уви, честването бе съпроводено с едно скандално решение, взето в последния миг, съгласно което " Стоян Бъчваров " затваря порти, а подготвяният седмици наред празничен театър няма да види своята аудитория. Сред гостите трябваше да са значими персони, а в залата щеше да участва и президентът Румен Радев. Това провокира подозрения за политически претекстове.

Решението пристигна на здравните управляващи във Варна и бе облечено в притеснителните данни за хода на епидемията от COVID-19 в морската столица. Затворени бяха театри, музеи, галерии... Ресторантите и въобще всичко останало продължи да работи. Освен всичко мярката пристигна и ненадейно в 00.00 ч. Изненадата пристигна от обстоятелството, че единствено ден по-рано локалният спешен щаб се събра и вкара по-строги Коронавирус ограничавания, които обаче не засягаха културните институции. Ден по-късно като единствена точка в дневния ред на изключително съвещание на Областния спешен щаб бе поставена точно активността на театрите, неизвестно за какво.

Часове по-късно след бурната реакция регионалният шеф издаде нова заповед и спектакъл " Стоян Бъчваров " ще отвори порти. Актьорите обаче няма да играят.

Самата Полина Недкова е една от младите и обещаващи актриси на България. В онлайн пространството е позната като влогър, води лична графа в предаване за кино в ефира на bTV. Полина е родом от град Габрово, приключва НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " със компетентност Актьорство за Драматичен спектакъл при проф. Пламен Марков.

Ето и цялото изявление:

Можете ли да ни кажете какво тъкмо се случи?

Бяхме по средата на генерална подготовка, когато получихме позвъняването, че би трябвало да прекратим незабавно работа. Беше доста огромен пестник.

Здравните управляващи внезапно се сетиха да лимитират културния живот във Варна. Ден по-рано този проблем не стоеше на масата...

Доколкото ми е известно, събрали са се още един път с тази единствена точка.Това повдига някои въпроси.

Виждате ли политически претекстове в това?

Не ме интересува тези хора от кои партии са, защо се боря. Знам, че за нашия спектакъл щеше да е още по-голяма церемонията, в случай че участваха тези значими посетители. И за тях щеше да е положително, поради обстоятелството, че въпреки всичко идват избори.

За страдание, политиката има полза да управлява изкуството. Целият народ извънредно доста страда, когато културата не се подхранва. Това се прави редовно и човек просто не помни за тези неща. Спират да имат значение. Това в последна сметка се отразява върху народопсихологията ни. Ако се подхранва културата, ще има напълно други условия към ръководещите.

Смятам, че когато се удря по културата, масата става... " по-гъвкава ". Когато се потиска културния живот на един народ, доста бързо става допустимо да се реализират други процеси.

Голяма рецензия бе отправена поради отсъствието на " моторите " на този културен живот в митингите през лятото. Така ли беше?

Огромна част от сътрудниците ми участваха в тези митинги. Виждахме се на площада първоначално и същински се вълнувахме. Става дума за огромен брой хора. Според мен изказванието, че хората на културата не са взели присъединяване, също е част от една агитация.

Всичко би трябвало да е подлага под подозрение - това научих през миналата година.

Решението на здравните управляващи във Варна бе стимулирано с епидемиологичната конюнктура. Мислите ли, че това е по този начин?

Уж поради това ни затвориха. Но всичко останало работи. А театърът, който чества 100-годишен празник - не. Вижте, това е събитието на годината във Варна. То е от голяма значимост за града ни. Да се затвори спектакъл в 00.00 ч. на рождения му ден, въпрепки че е известно, че се приготвя специфичен театър, крещи от нарочност.

Последва реакция от обществото, а и от ваша страна. Театърът въпреки всичко бе отворен с ново решение, часове по-късно. Какво ще се случи в този момент?

Искахме да излезем на митинг, само че доста бързо осъзнахме, че това ще се подхване от други заинтригувани лица. Искаме да създадем нещо, което да е същински отговор. Празникът ни по никакъв метод не е изопачен, даже в противен случай. Има толкоз капацитет сега за нещо по-голямо, което ще направи празника много по-значим.

За нас денят е специфичен, без значение дали някой го е саботирал, или е попречил да се случи.

Тези подготовки бяха поредност от злополучия и това затваряне не бе първото предизвикателство пред нас. Нито едно от тези неща не бе инцидентно. Затварянето се усети като гилотина и кофата преля. Но театърът ще преживее и това. Кой знае какво ще му се случи още през вековете, които му остават.

Интервю на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР