Това заяви специално за Дир.бг известният адвокат Марин Марковски в

...
Това заяви специално за Дир.бг известният адвокат Марин Марковски в
Коментари Харесай

Марин Марковски пред Дир: Лекарят трябва да е на свобода

Това съобщи особено за Дир.бг известният юрист Марин Марковски в коментар за ареста и повдигнатото обвиняване в съзнателно ликвидиране на пловдивския рентгенолог доктор Иван Димитров.

Лекарят бе арестуван за 72 часа, откакто на 2 март край постройката на Областната администрация в Пловдив бе намерено тялото на Жоро Джевизов - крадец-рецидивист, прочут с прякора си Плъха.

По-късно стана ясно, че Плъха, дружно със собствен приятел, влезнали в жилището на семейство Димитрови, с цел да крадат. В жилището били брачната половинка и двете деца на рентгенолога. Лекарят обаче се събудил, а Джевизов го намушкал с нож . Тогава доктор Димитров стрелял веднъж по него. Крадецът побягнал, само че на улицата умрял. Куршумът попаднал в региона на сърцето.

"Аз няма да плавам в страстите за неприятните крадци и положителните доктори или противоположното. Разпоредбата на закона се ползва, когато тъкмо бъдат открити обстоятелствата. Това, което се знае дотук, като станали събития е, че двама души – въпросният Жоро Джевизов и още един, влизат в дома на доктора. Джевизов атакува лекаря и го намушква с нож, след което е прострелян и умира. Въпросът е би трябвало ли докторът да бъде арестуван и би трябвало ли да му се повдига обвиняване при тези обстоятелства. Категорично не! Прокуратурата прави доста жестоко нарушаване на закона, в случай че повдига обвиняване против лекаря или против всеки български жител, който се е защитавал в дома си ", съобщи юрист Марковски.

По думите му, наредбата на член 12, алинея 3 от Наказателния кодекс ((3) (Изм. - Дъждовни води, бр. 62 от 1997 година, изм. - Дъждовни води, бр. 75 от 2006 година, в действие от 13.10.2006 г.) Няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище – бел. ред) дава безапелационното право на всеки един жител да се отбранява, когато в неговия дом е проникнато посредством принуждение.

"Следователно докторът би трябвало да бъде неотложно освободен. Прокуратурата е взела мнение, че би трябвало да му повдигне обвиняване за съзнателно ликвидиране. Това мнение, при тези обстоятелства, е извънредно неправилно . В процеса на следствието, в случай че се откри, че обстоятелствата се такива, каквито знаем досега, съдът ще оправдае доктор Димитров. В това можете да бъдете безусловно сигурни. Българските съдии не са прислужници на прокуратурата. Те ползват закона, като преди този момент откриват обстоятелствата ", безапелационен бе Марин Марковски.

По думите му, законът доста вярно и умно дефинира, че всеки има право да се пази, да пази богатствата си, жилището си и живота си.

"Когато двама души са влезнали в жилището на доктора и единият го е намушкал с нож – това е доста рискова офанзива и той изрично има право да стреля. Има разпореждане на Върховния съд – доста сериозна процедура – съдиите споделят по този начин – преценя се за всеки обособен случай . Тези двама души, влезнали в жилището на лекаря, съставляват действителна заплаха за живота – тъй че не може да има превишаване рамките на неизбежната самозащита. Ако лекарят беше атакуван отвън жилището си от двама малолетни наркомана и той простреля единия – тогава имаме превишаване на рамките на защитата. Тогава отбранителното деяние надвишава степента на заплаха. Но в тази ситуация в Пловдив не е по този начин ", изясни Марковски.

"В името на истината е хубаво хората да знаят, че имат право да се отбраняват и не могат да бъдат лесни жертви в ръцете на хищници, които атакуват. И съгласно моралната оценка, лекарят има право да ги гръмне, тъй като те са опасност за него и децата му. Разбира се, допустимо е прокуратурата в Пловдив, откакто повдига това обвиняване за съзнателно ликвидиране да разполага с други обстоятелства, които не са известни на нас ", добави той.

Относно апелите за смяна в Наказателния кодекс, съгласно юрист Марковски в действителност хората желаят нещо, което към този момент го има там.

"Това е тъкмо този член 12, алинея 3. Имаше преди време едни оферти за текстове за неизбежна самозащита, в случай че се влезе в равнища, двор и кола. Конституционният съд ги анулира, тъй като, в случай че влезе някой да краде в равнищата праскови, то това не е толкоз рисково, че да бъде лишен от живот. Аз мога да предвиждам, че докторът ще бъде пуснат от ареста под някаква гаранция и по-късно към този момент проверяващите да му мислят ", приключи Марин Марковски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР