Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Брюксел

...
Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Брюксел
Коментари Харесай

Въпросът с розовото масло - поставен от Денков в Брюксел. Ще го забрани ли ЕК?

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков пред публицисти в Брюксел във връзка промени в Регламента за производството на етерични масла, които приготвя Европейската комисия. То дефинира разпоредбите за класифицирането, етикетирането на субстанции и смеси и предлага етеричните масла, към които попада и розовото масло, да се преглежда като примес.

 

Казано другояче - става дума за промени, с които етеричните масла да бъдат приравнени с химическите артикули, за които да важат съответните режими за произвеждане. 

 

Предложените промени в законодателството на Европейски Съюз са част от Зелената договорка, която съгласно Комисията цели по-добра отбрана на потребителите. С предлаганото законодателство не се цели " възбрана " на розовото масло, каквито изказвания се появиха в публичното и медийното пространство.

 

Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите артикули. Още през януари 2013 година Европейска комисия излиза с сходно предложение поради съставки в етерични масла, които предизвикват алергии. То обаче е спряно, напомнят от Българското национално радио.

 

Акад. Денков е изискал от Брюксел текстът да бъде преразгледан, тъй като съгласно него не е задоволително изчерпателен и теоретичен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР