Това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Младенов, началник на

...
Това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Младенов, началник на
Коментари Харесай

При какви условия ще се включват медицинските хеликоптери? frognews.bg

Това съобщи пред Нова телевизия проф. Николай Младенов, шеф на клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ " Токуда ". Именно той образува екип за образование на медиците в това звено.

 

По думите му сред 3 и 5 години подготовка би трябвало да има летателният състав, с цел да лети нощно време. Засега е планувана работа до 18 ч. по зимно разписание и до 20 ч. през лятото. Като пристигна първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното съоръжение и какво би трябвало да се привнесе. 

 

" Много добре селекциониран и квалифициран екип от няколко лечебни заведения взе участие в подготовката на медици за въздушна помощ. Сред тях са " Пирогов ", Военна болница, Министерство на вътрешните работи болница, " Токуда ", Правителствена болница. Подготовката се реализира в 7 съществени посоки - бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно заболели и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят. С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско избавяне ", изясни проф. Младенов.

 

Изисква се високо равнище на интерфейс от страна на лечебните заведения за летателната незабавна помощ. Очаква се първите хеликоптерни площадки да бъдат в София и Плевен.

 

“Хеликоптерите би трябвало да извършват три задачи - трансфер сред лечебните заведения, трансфер при пътен случай, както и при всеобщи бедствия и повреди. Може да има разнообразни обстановки, тъй че апаратурата би трябвало да е подобаваща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти ", счита проф. Младенов.

 

По думите му първият дошъл на мястото на случая екип ще направи медицински триаж и ще дефинира степента на неотложност. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР