Това заяви пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян. Според него

...
Това заяви пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян. Според него
Коментари Харесай

Хампарцумян: Хлябът няма да стане по-евтин. Лихвите може да скочат, но не сме в криза

Това съобщи пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян.

Според него мярката с 0% Данък добавена стойност върху хляба ще помогне на бизнеса да завоюва повече и да покрие част от разноските си. Мярката обаче не може да остане прекомерно дълго.

“Обичам бял самун. Самата концепция, че българите набиват самун от заран до вечер, е наивна. Хората, които обичат самун, ще си преработят бюджета. Производството и търговията с самун в доста огромна степен е в сивата зона и страната доста мъчно съумява да се пребори. Мярката има смисъл от позиция на изсветляване”, съобщи банкерът.

“В момента не сме в рецесия. Износът пораства, стопанската система пораства, безработицата е ниска - какво желаеме. Заплатите догонват икономическия триумф. По-добре да се направи, тъй че стопанската система да работи на по-високи обороти. Всичко е поскъпнало, само че стопанската система не е спряла. Хората употребяват спестяванията си да отвръщат инфлацията. Докато имат какво да харчат, не е неприятно. Може да чакаме гладко повишение на лихвите. Банките би трябвало да го вършат деликатно, с цел да не спънат икономиката”, уточни Хампарцумян.

Банкерът разяснява още, че сега не става въпрос единствено за рецесия след Коронавирус и войната. „ Дошло беше време веригите за доставка да се съкратяват, да се създадат по-устойчиви”, счита той.

“Утре ще се вземат стратегически решения – къде ще бъдат ситуирани индустриални мощности, значима инфраструктура. Ако нашата позиция е неустойчива, това значи, че други, които наподобяват по-устойчиви и стимулирани, да получат повече, в сравнение с ние”, съобщи Левон Хампарцумян.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР