Това заяви пред ФрогНюз столичният общински съветник от групата на

...
Това заяви пред ФрогНюз столичният общински съветник от групата на
Коментари Харесай

Бойко Димитров за ФрогНюз: Няма да допуснем извиване на ръце от о...

Това съобщи пред ФрогНюз столичният общински консултант от групата на " Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София " Бойко Димитров.

 

Ето и цялото изявление:

Г-н Димитров, виждаме, че блокажът към този момент е цялостен - изборът на ръководител е в безусловно задънена улица, а краят на годината на процедура към този момент е тук. Чия е отговорността за пропуснатото време?

 

Отговорността е на всички политически сили, които отхвърлиха да проведат съществени договаряния за избор на ръководител, както и за реализиране на единодушие за главните цели на Столична община - в случай че не за целия мандат, то най-малко за първите 6 месеца или 1 година.

 

Групата на “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София ” протегна ръка към всички останали. Част от другите групи одобриха поканите за договаряния, само че не успяхме да реализираме нужното единодушие за избор на ръководител. Други групи въобще отхвърлиха всевъзможен диалог. Най-необяснимо за нас е държанието на ГЕРБ-СДС, които даже не дават отговор на изпратените публични предложения.

 

Независимо от това, ние сме уверени, че при започване на идната година ще се откри решение на казуса за започване на работа на Столичен общински съвет. Ние към този момент направихме отстъпки, само че във всички случаи изборът на ръководител би трябвало да регистрира и обстоятелството, че нашата група е най-голямата и то съвсем два пъти по отношение на втората.

Говори се за загуба на милиони левове, в случай че СОС не стартира работа -. Можем ли да кажем, че тези средства към този момент са изгубени?

 

Кметът на София господин Васил Терзиев и неговият екип всекидневно създават разнообразни решения, които да могат да бъдат приложени и без работещ общински съвет. До края на тази седмица ще бъде ясно в каква степен ще бъде допустимо да се понижат загубите на европейско финансиране за приключващия програмен интервал. Но е извънредно значимо да се каже, че тези загуби са отговорност на предходното ръководство, което остави доста незавършени планове и което не беше подготвило всички нужни документи, с цел да може в извънредно късите периоди от встъпването в служба на новия кмет до края на годината да бъдат признати и разплатени сполучливо всички тези планове. Включително и има такива, за които строителството не беше стартирало (ОКИ “Средец ”) и при които цялото планувано европейско финансиране ще бъде изгубено.

Вашата група към този момент издигна първи претендент - господин Бонев, отдръпна го, издигна втори - госпожа Стефанова. Планирате ли някакво последващо деяние, тъй че СОС да проработи?

 

Ние продължаваме договарянията с всички политически групи в СОС, които са дали отговор на нашите предложения. Готови сме на виновен разговор, само че и с ясната поръчка, че няма да допуснем извиване на ръце и налагане на решения, които не са в полза на нашия град. В предизборната акция ние доста ясно декларирахме нашите цели, имаме огромна степен на съвпадане с стратегиите на другите партии и считаме, че при градивно държание от всички страни може да се доближи и до рационално решение.

Защо съгласно Вас е този бойкот измежду сътрудниците Ви - за какво отхвърлят да гласоподават?

 

В момента единствената мощ, която има интерес София да върви напред е обединението “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София ”. Почти всички други партии, които се обявиха като съпротива, вършат всичко допустимо, с цел да провалят новото ръководство на града. Много значимо е обаче те да осъзнаят, че кметът на града има задоволително благоприятни условия да ръководи, даже и без работещ Общински съвет и че напълно скоро те ще са тези, от които жителите ще желаят отговор за какво съветниците не правят работата, за която са определени.

Какви резултатите дават диалозите, които се водят до този миг?

 

Най-интензивни диалози сме провели с групите на Българска социалистическа партия и “Синя София ”.

 

Със Синя София имаме най-голямо съвпадане на целите, само че казусът е, че нямаме болшинство в общинския съвет. С групата на Българска социалистическа партия съумяваме да реализираме задоволително огромно доближаване на стратегиите, само че към момента остават няколко проблематични въпроса, които би трябвало да бъдат изчистени. Надяваме се, че в идващите седмици ще е допустимо тези въпроси да бъдат разисквани и да намерим работещо решение. Групата на ГЕРБ-СДС отхвърля всевъзможни диалози и надлежно нямаме и никакви резултати.

 

Към момента като съпротива са се декларирали ГЕРБ-СДС и “Възраждане ”. Групата на Има Такъв Народ продължава да държи на техния претендент за ръководител. Групите на Българска социалистическа партия и “Синя София ” демонстрират подготвеност за вдишване на отговорност, само че при непостигане на съглашение за целите всяка от тях също е допустимо да се съобщи като съпротива.

Според Вас сътрудниците Ви от другите групи чакат ли несъмнено събитие или събитие, с цел да отпушат работата?

 

Не бих коментирал държанието на другите групи. Но въпреки всичко при една от тях - тази на ГЕРБ-СДС - ясно се вижда нежеланието за какъвто и да е диалог. Ние чакаме от тях да премислят държанието си и да стартираме продуктивни диалози без слагане на предварителни условия. Това е единственият път, с цел да се откри работещо решение. Продължаването на държанието на съпротива напук няма да докара до резултати, а единствено ще ги изолира.

Следващото съвещание е на 11 януари. Имате ли упования какво се случва в интервала до него?

 

Нашата група ще направи всичко допустимо преди 11 януари да се проведат договаряния, които да подсигуряват, че има задоволително общински съветници, подготвени да поемат своята отговорност и да изберат ръководител на съвета. През цялото това време ние не стопираме своята работа - подготовка на отчети и на бюджета за 2024 година, работа с районните кметове, с администрацията на Столична община, с управленията на Общинските предприятия и сдружения. В нашата община има доста работа за извършване, която не може да чака. Нашите кметове всекидневно отмятат стотици задания, а общинските съветници им даваме нужната поддръжка.

 

Интервю на Илияна Маринкова

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР