Това заяви пред ФрогНюз бившият посланик на България в Русия

...
Това заяви пред ФрогНюз бившият посланик на България в Русия
Коментари Харесай

Илиян Василев пред Фрог: Укрепват монопола на Булгаргаз. През договора с Боташ връщат посредниците

Това съобщи пред ФрогНюз някогашният дипломат на България в Русия Илиян Василев. 

Повод за коментара му е днешното решение на служебното държавно управление, с което бе утвърдено съглашение сред " Булгаргаз " и турската държавна газова компания " Боташ ", с което България получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция за интервал до края на 2035 година

Това съглашение обаче пристигна малко откакто съветския президент Владимир Путин и турския общественик Реджеп Ердоган се споразумяха за създаване на газов хъб. Има ли риск през него да потече съветски газ към Европа? 

Ето и цялото изявление: 

Господин Василев, споменахте в различен наш диалог, че би трябвало доста да се внимава какво ще направи служебното държавно управление с Турция, откакто Реджеп Ердоган и Владимир Путин подписаха съглашение за газов хъб в южната ни съседка. Защо? 

По доста аргументи. Схемата, която може да се осъществя, е промяната на собствеността на съветския газ в Турция с включването му в общ микс, изключително в случай че бъде направена борса. Той може да бъде платен от европейски компании и доста мъчно може да бъде проследен като път на съветския газ към Европа. В рамките на покупката на съветски газ и добива, който ще стартира в края на тази година, тя може да осъществя много огромни размери.

Има ли подобен риск при подписаното с компанията “Боташ ” съглашение от страна на служебното държавно управление, което е за достъп на “Булгаргаз ” до газопреносната мрежа и терминалите за полутечен газ в Турция? 

В това съглашение има няколко огромни и сериозни казуса. България и Турция имаха потребност от сключване на междусистемно съглашение сред операторите на двете системи - “Булгартрансгаз ” и “Боташ ”. Това го чакахме. Но не се получи. Вместо това имаме контракт на един от търговците на българския пазар - държавен, за наем на потенциал. Няма нищо неприятно, тъй като този наем на потенциал в турски терминали, се е случил, откакто “Булгаргаз ” не съумя да наеме потенциал на Ревитуса. Нае два потенциала през април и октомври, само че те не са задоволителни, с цел да успее да вкара природен газ. Отделен е въпросът за какво не съумяха там. Да речем обаче, че това е диверсификация на риска. 

Проблемът е, че българското държавното управление (в частност министърът на енергетиката, който имаме достойнството да ръководи този сектор), се хвърли да играе притежател на държавна компания и не помниха (и министърът, и президента), че имат задължението да отворят изискванията за достъп до тези терминали на всички опериращи в България компании. Липсата на междусистемно съглашение лиши всеки опериращ в България народен или различен търговец да има достъп до турските терминали и тази привилегия страната трансферира единствено на “Булгаргаз ”. Нали бяхме поели стъпки да диверсифицираме българския пазар…

Тоест с това съглашение страната оказва помощ на “Булгаргаз ” да реализира монопол, по този начин ли? 

 

Държавата укрепва монопола на “Булгаргаз ” и главната причина е, че следващите политици не могат да се разделят с фантазията да се изживяват като предприемачи през държавни компании. 

Конкуренцията и либерализацията на газовия пазар са единствените гаранции са стабилизацията му, за това, че цените ще са най-хубавите вероятни.

Истината е, че “Булгаргаз ” при този министър и това държавно управление върнаха практиките на така наречен медиатори - на многото междинни ръце, които вземат участие по пътя, като спекулират, че това е спортна процедура. Тези процедури обаче се случват по този начин, че от януари месец доставката се прави от близката до Борисов “Колмар ” по остарялата скица през “Митилинеос ”. Получава се някакво безусловно безумство и по тази причина цените са по-високи от борсовите. Имате един път източникът на природния газ - добивната компания в Норвегия, да вземем за пример, по-късно имате търговец, който продава този газ, “Митилинеос ”, “Колмар ”, една банка, близка до Борисов и най-сетне имате “Булгаргаз ”. 

Това ли ще стане с “Боташ ”? 

Точно това ще стане. “Булгаргаз ” подсигурява на “Боташ ” монополното състояние на неговите доставки, а “Боташ ” подсигурява монопола върху достъпа на терминалите. Размяната на монополи е ехото на това по какъв начин гозпромовския монопол стана монопол на “Булгаргаз ”. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР