Това заяви пред bTV вече бившият военен министър Стефан Янев.

...
Това заяви пред bTV вече бившият военен министър Стефан Янев.
Коментари Харесай

Янев намекна, че конфликтът му не бил с Петков, а с Нинова. Категорично имало война в Украйна, но цитирал Путин

Това съобщи пред bTV към този момент някогашният боен министър Стефан Янев. Той бе освободен от поста си предходната седмица, след лавината от кавги около обстановката в Украйна и инваизята на Русия, както и определенията, с които Янев боравеше първоначално.

" Имали сме доста диалози в Министерския съвет, в това число и за подготовката на българската позиция, която опазих на срещата в НАТО. Да речем, че сътрудниците ми не са разбрали какво съм обяснявал. Визията ми беше, че българия разчита на развиване на батальонна група въз основата на български войски. Самото решение на мс по този начин е записано - при опция и потребност да бъде допълнена. Нинова сподели, че съм упорствал за нещо друго. Не съм мислил, че имам несъгласия с нея, само че го разбрах от една медийна изява... ", разяснява Янев.

Бившият боен министър загатна, че актуалното ръководство на страната не пази националния интерес.

" Не се слагат под подозрение решения на НАТО и Европейски Съюз - те са необикновен вид решения, поддържат се от националните страни и всяка една от тях има мнение и взе участие във образуването им. България през годините за жалост е построила потомство от хора, които работят по тази тема, само че не са в положение да защитят националните ползи и се съгласяват с общите платформи ", уточни още янев.

Идеята си за цитирането на Путин за дейностите на Русия в Украйна, когато някогашният към този момент боен министър дефинира нашествието като " военна интервенция ", Янев изясни по този начин: Искал да намекне на " родните военнолюбци ", че Путин оставя отворена вратата за дипломацията.

" България не е директно застрашена към момента от военни дейности. Но икономическата и обществената ни система ще са подложени на удари, които би трябвало да сме подготвени да поемем. Няма кой различен да поддържа самолетите ни сега, с изключение на Русия. Ние подготвени ли сме да останем без защита на българското небе? Изтребителите от Съединени американски щати ще закъснеят. Поставих на масата настояването за обезщетения от страна на Вашингтон за забавянето и след това бях освободен. Не споделям, че има връзка, не върша спекулации ", уточни още Янев.

Той разяснява включването на България в неприятелския лист с страни от страна на Москва. По думите му в това няма боен смисъл, само че следствията ще стават ясни занапред. Янев изрично отсече - в случай че беше на поста в МО сега, нямаше да поддържа изпращането на помощ за Украйна. По думите му тези дейности съставляват " мятане на съчки в огъня ".

“Подводни камъни има във всяка коалиция. При гласуването на моята оставка беше постоянна. Тоест - всичко е наред. Да забележим докога”, уточни още Янев.

Бившият боен министър разяснява и изказванията за новият политически план, зад който ще застане. По думите на Янев подобен към момента няма, само че е подготвен да го оглави, в случай че се образува партия с стратегия и тя го избере.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР