Това заяви пред Българската национална телевизия подуправителят на БНБ Андрей

...
Това заяви пред Българската национална телевизия подуправителят на БНБ Андрей
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Работи се упорито България да стане част от еврозон...

Това съобщи пред Българската национална телевизия подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров. 

 

Според него до края на годината инфлацията в страната ще спадне до нужните равнища, с цел да бъдат покрити критериите България да стане част от еврозоната. 

 

, че хоризонтът от 2025 година не е реален. Миналата седмица някогашният финансов министър Симеон Дянков уточни, че най-рано страната ни може да одобри единната валута през 2027 година и инфлацията у нас е прекомерно висока - междинната инфлация в зоната е на половина на нашата. 

 

“Ние сме към 3% над междинното за еврозоната като инфлацията. Много сме надалеч. Има прогрес, само че за мен елегантно би трябвало да стартираме да приказваме за по-друг период. Ще влезем в еврозоната, само че не през 2025 година Практически е невероятно да станем част през юли 2025 година Политически може и да стане, само че на практика банковата система да стартира да заплаща, би трябвало да е начало на календарна година. Идеята за юли е механически невъзможна ”, разяснява Дянков.

Според Гюров обаче инфлацията в страната пада доста бързо. 

 

Той изясни, че Централната банка има построена секция на своята онлайн страница, където има разнообразни разбори за приемането на еврото и по какъв начин ще се отрази на българските жители.

" Първото нещо, което ще се уреди в закона е статутът на еврото, като платежно средство в България. Второ, функционалностите, които Централната банка ще извършва в системата на европейските централни банки ", разяснява Андрей Гюров.

По думите му Българска народна банка не дава отговор за определянето на лихвените проценти и не взе участие в интервенциите на откритите пазари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР