Това заяви посланикът на Израел у нас Н.Пр Йосеф Леви

...
Това заяви посланикът на Израел у нас Н.Пр Йосеф Леви
Коментари Харесай

Посланикът на Израел у нас: Единственото решение е сухопътна операция за заличаването на Хамас

Това съобщи посланикът на Израел у нас Н.Пр Йосеф Леви Сфари в предаването " " с Милена Милотинова.

" Говорим за терористична организация, която се намира на няколко стотин метра от нашите градове. Не можем да позволим повече такова нещо. Ние години наред живеехме с мисълта, че в случай че просто има икономическо развиване в Газа, в случай че животът там се усъвършенства, в случай че дадеш на хората опция да работят, всичко ще бъде по-добре. И в действителност през последните две години Израел е вложил доста в тази политика. Разрешихме на 20 000 души от Газа да влязат легално в Израел, с цел да работят. Единствената опция за Израел е светът да разбере, че единствено заличаването на " Хамас " може да бъде решение за сходна опасност. Това не са същите условия, пред които бяха изправени Съединените щати на 11 септември, " сподели посланикът, сравнявайки офанзивата на Хамас с 11 септември.

Посланикът на Израел разяснява и оповестената сухопътната интервенция на Израел в Газа.

" Има две благоприятни условия. Едната е да се откажем и да приемем обстоятелството, че сме обречени на продължаващото изтребване на хора от Хамас. И по този начин от един цикъл до различен. Израел не може да съществува като самостоятелна демократична страна при тези условия. Другата опция е да се бием с " Хамас " с вярата да разрушим техните благоприятни условия. Ако го създадем единствено от въздуха, то това може да стане, само че това в действителност ще коства голям брой починали цивилни. Нещо, което ние се опитваме да избегнем. Единственият метод е да се изтегля популацията и да се почисти регионът от оборудванията на " Хамас ". Има две " Гази " - Газа, която е на повърхността и Газа подземен ", уточни гостът на Милена Милотинова.

Пред  Йосеф Леви Сфари акцентира, че и по време на диалога " Хамас " продължава да изстрелва ракети към Израел - изстреляни са повече от 7 500.

" 20% от тях са паднали в Газа и предизвикват гибелта на доста цивилни, палестински цивилни, от самата палестинска организация. Къде са тези ракети? Къде ги крият? Те са навръх места подземен, под учебни заведения, под джамии, под лечебни заведения. Какви са другите възможности за Израел? Да бомбардираме джамия или болница? Няма да го създадем! Така че единственият метод е да влезем със сухопътни войски. Сухопътната интервенция е единствената опция ", настоя той.

По думите му тунелите са дълги километри, само че никой не знае какъв брой тъкмо.

" Ние успяхме да блокираме тунелите, които пресичат границата. Имаше доста тунели под границата сред Израел и Газа. Ние успяхме да изградим подземна отбрана и да ги унищожим, по тази причина те нахлуха по суша. От началото на този спор, предходната събота, и без всякаква провокация от страна на Израел по време на еврейския празник, нашият министър-председател беше на отмора, ние евакуирахме към 500 000 души, израелци, от техните домове. На юг и на север. Докато ние приказваме, тази евакуация на популацията продължава. Искаме същото и от Газа. Защо? За да защитим цивилните. Ако сте на бойното поле, по-добре цивилните да не са в тази зона. Точно това е нашата концепция! Ние не желаеме да нараняваме цивилни, ние желаеме да ги защитим, по тази причина ги помолихме да се реалокират. Същото, което вършим и с нашето население ", изясни посланикът на Израел в България.

Според него " Хамас " прави всичко по силите си, с цел да избегне предотврати евакуацията на цивилни от северната част на линията Газа, където са Хамас, към южната.

" Ние разполагаме със фотоси на техни блокади на пътища с камиони. Имаме телефонни позвънявания от жители в Газа, които ни споделят, че те им взимат ключовете на колите, с цел да не могат да се реалокират. Дори са простреляли хора, които са желали да се реалокират. Защо го вършат? Те употребяват популацията като " жив щит ". Те желаят те (цивилните) да останат, тъй като желаят да имат цивилни, които да загинат, с цел да може това да попречи на Израел да работи ", разяснява той.

Посланикът изясни и за какво Израел отзова дипломатите си от Турция, Йордания, Мароко и Бахрейн. " Това са ограничения по сигурността за отбрана на нашите хора. Трябва да припомня, че ние също призовахме и жителите си в Турция неотложно да изоставен страната ", посочи той.

Н.Пр Йосеф Леви Сфари разяснява анулацията на срещата на президента Джо Байдън с арабските водачи по този начин:

" Предният ден " Хамас " популяризира по целия свят информацията подправената вест, че все едно Израел е нападнал болница в Газа и е предизвикал голям брой човешки жертви. Факт е, че през цялото време това звучеше нелогично. Те говореха за нахлуване, което е довело до гибелта на 200 души, а след няколко минути към този момент оповестиха, че са преброили 500 починали. От спътник се вижда, че болничното заведение е останала недокосната. Ракетата, която е бомбардирала, е била на " Ислямски джихад " и е в действителност паркинг. Израел не е предприемал никакви дейности там. Имало е ракети, изстреляни към Израел, и като доста ракети, една от тях е паднала в паркинга покрай болничното заведение. Международните разследващи организации оповестиха, че не им е известно да са убити 400, 300 или даже 100 души. Но във всеки случай, това не е бил Израел. Това е било напълно подправена вест. Знам, че президентът Байдън води диалози с водачите. Израел не е желал разселването на палестинците от Газа или от Западния бряг в Йордания и Египет. Ние поискахме евакуация от бойното поле в Северна Газа към Южна Газа. Осъзнаваме терзанията и опасението на Египет и Йордания от опцията поток от бежанци да навлезе на тяхна територия, само че това не е настояването на Израел ", разгласи гостът.

Вероятно войната ще бъде продължителна и огромна, друга опция няма, акцентира посланикът.

" Войната ще бъде дълга. Относно мира, " мирът ще победи ", сподели Голда Меир, когато арабите заобичат децата си повече, в сравнение с ненавиждат нашите. Ние сме изправени пред едно общество, което е минало през промиване на мозъка в продължение на години. Те са изпълнени с ненавист, която се базира на религиозния радикализъм със единствено една цел - цялостно заличаване на страната Израел. Мирът ще победи, когато палестинците решат да не ни принуждават да водиме война. Ние не сме там. Вероятно, ние сме изгубили цяло потомство, тъй като поради годините на неприятно обучение, отговорността не е единствено наша. Ние не желаеме да предизвикваме премеждия на цивилните. Ние желаеме да бъдем внимателни и с цел да го създадем, би трябвало да действаме постепенно, а това лишава време. Израел е предната фронтова линия на Европа. Западът е идващият. Видяхме го в Брюксел, видяхме го в Германия, видяхме го в Франция, преди този момент го бяхме видели в Англия. Следващият е Западът. Европа го схваща. Ето за какво Европейският парламент гласоподава, с голямо болшинство, решението в интерес на Израел - 500 в поддръжка и 29 - против. Европа схваща, че ние би трябвало да спечелим тази война освен поради Израел, само че и тъй като ние пазиме моралните полезности и демократичния метод на живота ", съобщи още дипломат Йоси Леви Сфари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР