Това стана на онлайн заседание, проведено на 28.09.2022 г.Одобрената днес

...
Това стана на онлайн заседание, проведено на 28.09.2022 г.Одобрената днес
Коментари Харесай

Одобриха основната рамка за развитието на Южен Централен регион до 2027 г.

Това стана на онлайн съвещание, извършено на 28.09.2022 година

„ Одобрената през днешния ден Интегрирана териториална тактика за развиване (ИТСР) на Южен централен район за обмисляне (ЮЦР) слага края на един дълъг развой на партньорски разговор за идентифициране на значимите посоки за развиване до 2027 година и дава опция да започват действителните действия по нейното осъществяване “, разяснява заместник-министър Десислава Георгиева при разкриване на съвещанието на Регионалния съвет за развиване на ЮЦР.

Председателят на съвещанието, Здравко Димитров, кмет на община Пловдив, изясни, че дефинираната стратегическа визия за развиване основава предпоставки за преобразяване на района в привлекателно място за живеене, бизнес и туризъм, с по положителни условия за връзка и съхранено естествено и културно завещание. Стратегическите цели, ограниченията, дейностите, индикативни планове, включени в ИТСР за ЮЦР, бяха показани в презентация от Ивайло Стоянов, шеф на отдел „ Стратегическо обмисляне и програмиране “ в Групово дело „ СППРР “. ИТСР задава единствено рамката за развиването на района, без да има претенциите за пълнота, посочи господин Стоянов. В допълнение, акцентира, че „ разнородният темперамент на ЮЦР – с добре развити огромни градове и дребни селища е причина за положително съдействие и партньорство, с цел да бъдат осъществени сполучливи интегрирани териториални планове, без конкуренция и опълчване “.

Заместник-министър Георгиева обърна внимание на членовете на РСР на ЮЦР, че включените в ИТСР описи с планове са индикативни, като с финансиране от фондовете на Европейски Съюз ще бъдат подкрепяни главно интегрирани планове в партньорство за решение на основни, значими проблеми за района. Членовете на РСР ще имат опция да приоритизират и дефинират лист с най-важните и нужни за района планове, които в съдействие да усъвършенстват територията на ЮЦР, добави госпожа Георгиева.

С приемането на ИТСР на 6-те района за обмисляне ще завърши значимата процедура по стратегическа подготовка за новия програмен интервал и ще бъде даден старт на практическото осъществяване на инструмента Интегрирани териториални вложения (ИТИ).

В умозаключение, заместник-министър Георгиева, акцентира, че няма ограничаване в вида на средствата, които са нужни за осъществяване на ИТСР, като могат да бъдат привличани от бизнеса и от други източници, само че да подсигуряват осъществяването на интегрираните вложения.

В началото на месец октомври ще бъдат извършени и последните 2 съвещания на РСР на Югозападен район (ЮЗР) за обмисляне и на Северен Централен регион(СЦР), надлежно на 04.10.2022 година и на 06.10.2022 година

Финалната стъпка за утвърждение на всички планове на ИТСР е внасянето им за разглеждане и утвърждение от страна на Министерски съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР