Това стана известно след среща на парламентарната група на ОП

...
Това стана известно след среща на парламентарната група на ОП
Коментари Харесай

България Примря: Всичко За Телковете Се Променя! Някои Ще Ронят Горчиви Сълзи, Други Ще Ликуват! Доживотни

Това стана известно след среща на парламентарната група на Оперативна програма с представители на национално представителните организации на хората с увреждания.

Проектът на държавното управление планува хората с увреждания да се явяват за освидетелстване пред две комисии - едната здравна за степента на увреждане, а втората - за експертиза на работоспосбоността.

Интересно е, че тъкмо Обединените патриоти в предизборната си акция упорстваха за стягане на процедурите по издаване на ТЕЛК.

Не може да разхождаме хората с увреждания от инстанция на инстанция, съобщи пред публицисти зам.-председателят на групата Искрен Веселинов, представен от Българска телеграфна агенция.

Основна тематика на диалозите е била преоценката на метода, по който се прави здравната експертиза, оценката на работоспособността на хората с увреждания. По думите на Веселинов хората с увреждания също са заинтригувани да има надзор в бранша и помощ да получават единствено тези, които фактически имат потребност.

Трябва да има проверка и общественият запас да се употребява за хора, които имат действителна потребност, съобщи Калин Поповски от Оперативна програма. По думите му хората с трайни увреждания не би трябвало да имат срочни телкови решения. Няма смисъл през 2-3 години тези хора да ги разхождаме още веднъж до медицинските комисии, в случай, че човек е изгубил крайник или ръка да вземем за пример, разяснява той.

Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите в България, съобщи, че са за ред в бранша. Искаме да се премине към един актуален медико-социален модел, в центъра на който да е индивидът с увреждане, да бъде регистрирана заобикалящата го среда като фактор за неговото развиване, и да се развие неговият капацитет за интеграция в обществото, уточни той.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР