Това си е коалиционно управление, което обаче няма да премине

...
Това си е коалиционно управление, което обаче няма да премине
Коментари Харесай

Политологът Георги Киряков: Част от договорката за кабинет е взаимно да си пазят имунитетите

Това си е съдружно ръководство, което обаче няма да премине без никаква опозиция, заяви пред БНР политологът Георги Киряков.

Според него има много критици на тази форма на ръководство и от двете страни: 

" ПГ на ПП-ДБ са две съдружни формирования. В Демократична България има 3 партии. Едната партия - Зеленото придвижване към този момент даде ясни сигнали, че е допустимо да не се съгласи с подобен вид съдружно ръководство. Сега ще се допитват и те до органите си какво да се прави и дали ще одобряват такова нещо. Ето - има един фактор, който може да повлияе значително на обстановката и да я динамизира още повече. Ако не се съгласи, евентуално ще се стигне до разпад на една от обединенията - Демократична България. Има и опция и другите партии, поведени от този отвод от поддръжка, да кажат " Не, ние избираме да запазим този съдружен формат за локалните избори пред това да се съгласим да управляваме с ГЕРБ- ".

Според него  това ще динамизира дотолкоз обстановката, че може да не се сформира държавно управление с втория мандат .

Освен страха поради загуба на електорален капацитет, има и съществено съмнение сред водачите и гласоподавателите, акцентира Киряков.

Според него формата, под която ще се ръководи страната - дали ще е ротационно или друго - няма никакво значение.  Хората желаят постоянно ръководство , безапелационен бе той в изявление за предаването " Преди всички ".

" Значение има опитът да се сформира постоянно държавно управление , което да поеме ръководството на страната в една извънредно сериозна обстановка и на фона на безусловно безапелационното предпочитание на гласоподавателите да има постоянно ръководство ". 

 

" Политиките би трябвало да бъдат презицирани , тъй като те ще са или ябълката на раздора или формата, по която ще се реализира консенсуса. Трябва да се направи тази конституционна промяна, обвързвана със правосъдната власт, която да даде опция за въздаване на правдивост.  Не са значими фигурите, които ще оглавят обособените министерства, а политиките, които ще извършват  и реализират в Народното събрание тези политически сили ", разяснява политологът. 

Той напомни, че единственото име, което се завъртя, е на Асен Василев - финансов министър. Част от сделката е взаимно да си пазят имунитетите, счита Киряков.

По думите му  дали моделът ще работи зависи от политическите играчи в това ръководство, както и от държанието на водачите на политическите сили и на основния прокурор :

" Аз си представям една обстановка, в която основният прокурор упреква Бойко Борисов в десетки закононарушения, свързани с ръководството на страната, и това да даде мотив на ПП-ДБ да отдръпна поддръжката си от държавното управление, тъй като има доста учредения Бойко Борисов да бъде разследван и ред други такива елементи, които следва да забележим по какъв начин ще се развият ".

Според него  евентуално абсурдът с основния прокурор е изиграл роля на катализатор за решението на Борисов да поддържа държавно управление с втория мандат :

" Тук става въпрос за инстинкт за самозапазване - политическо и физическо. Той беше подложен пред невъзможния избор - да поддържа опцията даже за сформиране на кабинет с втория мандат - това, което той изрично отхвърляше месец след изборите. Той неведнъж сподели, че няма късмет за държавно управление във втория мандат, а в този момент се оказа, че има късмет, а към този момент има и сделка ". 

Нямам причини за " изпирането " на Бойко Борисов и ГЕРБ , сподели още политологът. 

Според него  на локалните избори ще има чисто прагматично систематизиране на силите по места. Вероятно ще се схванат за разпределение на кметски места . Ще пристигна време, когато ще би трябвало да се вършат обединения на локално равнище - какво ще вършим тогава, попита Георги Киряков. И добави:

" Ако в този момент се реализира този модел, той ще се реализира и на локалните избори. Ще има локални обединения на тези две формирования за ръководство на локалните проблеми ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР