Това се посочва в , който следи състоянието на демокрациите

...
Това се посочва в , който следи състоянието на демокрациите
Коментари Харесай

Freedom House: Смяната на властта в България показа тревожни модели при управлението на ГЕРБ

Това се показва в, който следи положението на демокрациите по света.

Оказва се, че даже и относително устойчивите демокрации в Централна и Източна Европа не са ваксинирани от демократичния крах в целия район. 8 от 10-те страни в отчета на “Freedom House”, които към момента се одобряват за демокрации, са получили по-лоши резултати на фона на събитията през 2021 година Останалите две страни (България и Хърватия) пък са в интервал на застой и там усъвършенстване няма. За пръв път този век никоя страна в района не е оценена с над 6.0, се показва в отчета.

В Естония, последната страна, напуснала групата с най-голям резултат, ръководеща коалиция, водена от Центристката партия, се разпадна при започване на 2021 година, откакто попадна в примка на скандал с публични поръчки, обвързван с COVID-19. Въпреки това, Центърът скоро се оказа още веднъж на власт в партньорство с Партията на промените, чието решение да пренебрегне опитите на своя съдружник за корупция способства за нормализирането на политическата корупция.

Корупцията продължава да бъде най-очевидната уязвимост на останалите демокрации в района, чийто междинен резултат по индикатора за корупция на Nations in Transit е с половин точка по-нисък от идващия най-нисък индикатор (Independent Media). Истинският обсег на тази хватка върху страната в дадена страна обаче става ясно едвам откакто корумпираното държавно управление слезе от власт.

" Нелиберализмът "

Нелиберализмът е система, при която щом дадена партия влезе във властта след избори, информацията към жителите за дейностите на ръководещите стопира. Тези страни не могат да бъдат категоризирани като " несвободни ", само че не са и свободни демокрации. Намират се някъде сред демократичните и властническите режими.

Нелиберализмът постоянно служи за прикритие на корупцията и също води до крах на демокрациите. Нелиберализмът се наложи твърдо в държавното управление на Полша. Управляващата партия " Право и правдивост “ (PiS) прекъсна правосъдните инспекции на властта си, като в същото време подкопава свободата и автономията на дамите и ЛГБТ+ хората. През 2021 година назначените от държавното управление полски съдии взеха решение да отхвърлят детайли от основополагащите контракти за правата на индивида на Европейски Съюз и Съвета на Европа. Следователно резултатите на Полша паднаха по-бързо от тези на всяка друга страна.

Миналата година обаче резултати на никоя страна не паднаха повече от тези на Словения, дълго време една от най-силно представящите се в отчета. Правителството, водено от министър-председателя Янез Янша от Словенската демократична партия (SDS), остави Народното събрание встрани и упражни забележителен политически и финансов напън върху организациите на гражданското общество, публичните медийни услуги, правосъдната система и Европейската прокуратура. Борбеният политически жанр на Янша служи частично за похищение на вниманието на жителите от съмненията за корупция в кръговете на Съюз на демократичните сили, само че също по този начин издава нелиберална непоносимост към всякаква рецензия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР