Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 29-годишния

...
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 29-годишния
Коментари Харесай

Борисов нареди спешни мерки по случая на Желяз Андреев

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

29-годишния мъж от Добрич е заплашен от 20 години затвор в Съединени американски щати, откакто американските управляващи желаеха неговото изгонване, тъй като съгласно тях съзнателно е взел участие в скрит план за косвен износ на артикули до Сирия. Той обаче просто е работил в колцентър на компанията, която се е занимавала с този бизнес и въобще не бил предизвестен, че има ембарго.

По инструкции на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк предложения на среща американския дипломат в София Ерик Рубин. Българският дипломат във Вашингтон Тихомир Стойчев пък е изискал незабавно да бъде признат от заместник-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на настояванията на американската страна.

Екстрадицията на български жители за Съединени американски щати се контролират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция сред държавните управления на Република България и Съединени американски щати, утвърден на 23 април 2008 година, влезнал в действие на 21 май 2009 година, се прецизира в известието.

На съображение член 20 т. 1 от Договора Министерство на външните работи ще изиска съвещания сред Департамента по правораздаване на Съединени американски щати и Министерството на правораздаването на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на интернационалното полицейско съдействие. Министерство на външните работи напомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на Съдебната власт.

Тази заран Желяз Андреев описа, че още преди година някогашен сътрудник му споделил, че е прочел в български уебсайт, че против някогашните им шефове и против него е формирано дело.

"Не е прелестно да видите името си в уеб страницата на правосъдното министерство на Съединени американски щати. Свързахме се с българските управляващи, с омбудсмана. От Външното министерство и от президентството ни дадоха отговор, че не е постъпвало искане за екстрадиция ", посочи той, от което стана ясно, че до българските институции не са създали нищо до този миг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР