Това съобщи след заседанието на кабинета министърът на външните работи

...
Това съобщи след заседанието на кабинета министърът на външните работи
Коментари Харесай

МС одобри Истанбулската конвенция, нямало да има ”трети пол”

Това заяви след съвещанието на кабинета министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Бурни диспути съпътстваха държавното съвещание, на което бе признато да ратифицираме Истанбулската спогодба, призна външната министърка Екатерина Захариева. Основните й съперници са Обединените патриоти, които излязоха преди дни и с декларация против утвърждението. Според тях тази спогодба узаконява еднополовия брак.
Очевидно и техните представители в Министерски съвет Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са упорствали до последно.

Решението не е било взето единомислещо, призна Захариева. По думите й националистите са се подвели по текста за равнопоставеност на половете, ставало дума за това да няма домашно принуждение и да се разчупят стандартите с посягането върху дами и девойки, и изнасилването им.

Ратификацията няма да докара до смяна в Конституцията , нито ще докара до обвързване за България за въвеждане на еднополови бракове, съобщи Захариева, като се базира на разбор на адвокати.

У нас скочиха против Истанбулската спогодба, в нея бил записан „ безпристрастен пол “. Във връзка с терзанията на представители на Патриотичния фронт, че конвенцията е врата към признаването на третия пол,

Захариева разясни, че в случай че е нужно, при утвърждението на документа от Народното събрание ще бъде гласувана и обяснителна декларация, която подсигурява, че няма да има промени в българската конституция.

Конвенцията беше подписана предходната година, подсети Захариева и работна група в правосъдното министерство с присъединяване на ведомства и неправителствени организации е работило по текстовете на конвенцията и закона за ратификацията в продължение на една година. Конвенцията е призната единомислещо на съвещание на Съвета за правосъдна промяна.

Целта на Истанбулската спогодба е да може от ранна детска възраст да се разчупят стандартите за това, че дамата в някои елементи на света е обикновено да бъде подлагана на домашно принуждение, в това число и на изнасилвания в фамилията, и образование в приемливост и ценене на равенството на половете, нещо, което е и главен принцип в нашата Конституция, уточни външният министър.

Конвенцията е добра и за мъжете, тъй като посредством нея се трансформира стереотипната визия, че мъжът наложително би трябвало да обезпечава препитанието на фамилията.

В отговор на въпрос министър Захариева сподели, че с ратификацията на Конвенцията не се вкарва "трети пол " и добави, че Конвенцията извежда отбраната на правата на дамите и мъжете на най-високо равнище и утвърждението й ще сложи България "на картата на правовите страни с високи стандарти на отбрана ".

Захариева акцентира, че Конвенцията не вкарва нещо, което да го няма в българското законодателство и в Конституцията , само че извежда отговорностите на страната и обществото на по-високо равнище на обучение, отбрана, ограничения и помощ, в случай че се стигне до домашно принуждение.

Министърът призна, че съгласно Конвенцията поемаме обвързване да образоваме и децата в учебно заведение в приемливост сред половете и разчупване на стандартите , каквото и да значи това.

Министърът уточни, че Конвенцията е утвърдена от 17 страни от Европейски Съюз, ние сме 18-ата. Ратификацията би трябвало да се състои в Народното събрание, а по думите на Захариева ще има съпътстваща декларация към конвенцията, в която депутатите щели да изчистят недоразуменията.

Попитана дали Турция е пренебрегната от българската стратегия за европредседателство, каквито изказвания е имало преди седмица в турски вестник, външният министър уточни, че не би коментирала изявления, по акцентира, че се поддържа непрекъснат контакт с турските сътрудници и тези в Европейска комисия и подсети, че преди две седмици у нас беше на посещаване турският министър, който дава отговор по европейските въпроси.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР