Това съобщи , позовавайки се на проверка в Търговския регистър.

...
Това съобщи , позовавайки се на проверка в Търговския регистър.
Коментари Харесай

Назначения! Бивш зам.-министър на Борисов - в борда на горско предприятие. Синът на Главчев - в управата на аграрна фирма

Това заяви, базирайки се на инспекция в Търговския указател. Само преди броени дни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сигнализира от парламентарната естрада, че на изпроводяк ГЕРБ овладява земеделието, енергетика и други браншове, назначавайки за нови 5-годишни мандати свои хора в държавните компании. Новото 45-о Народно събрание одобри мораториум за нови предопределение, който бе обнародван на 23 април т.г., само че до влизането му в действие редица смени в бордовете бяха осъществени.

Костов: Избран бях след конкурс

За шеф на Северноцентралното държавно (горско) дружество е преназначен Цветелин Миланов, а в управата е преназначен Иван Степанов. Нов член е точно Георги Георгиев Костов, който влиза като самостоятелен представител и сменя в борда Александър Пенков. Самият Георги Костов удостовери пред Mediapool назначението си.

" Да, след извършен конкурс бях определен за самостоятелен представител в управата на държавното горско дружество. Конкурсът започва през февруари и приключи в края на март. Преобладаващи в комисията, която пресяваше претендентите, бяха специалисти от Агенцията за обществени предприятия и надзор и преподаватели в Университета за национално и международно стопанство(УНСС), имаше единствено двама представители в нея от министерство на земеделието ", разяснява Георги Костов. Той акцентира на състава на комисията, с цел да разсее подозрения за евентуален спор на ползи, наблягайки че не е определен от някогашни сътрудници от министерство на земеделието, тъй като болшинството оценители са били от други ведомства.

Самият Костов е и доцент в Лесотехническия университет в София. Има специализации в Австрия, Холандия, Швейцария, Швеция. Що се отнася до държавната компания, в чиято администрация влиза, то Северноцентралното държавно (горско) дружество стопанисва държавните горски територии в пет административни области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В състава му влизат 12 държавни горски стопанства и 4 държавни ловни стопанства. Общата повърхност на горските му територии е 393 727 ха.

Обещание за стремително изкупуване на гори преди изборите

Последно, името на Георги Костов нашумя този февруари - месец преди старта на предизборната акция. Тогава бе обявено, че страната се готви да изкупува гори от частни притежатели за рекордните 2 млн. лева Сумата е двойно по-голяма от 2020 година, когато за задачата бяха разходвани 1 млн. лева Преди това, през 2016 година, бе извършена още една акция по изкупуване на частни гори за 735 000 лева Природозащитници припомниха през февруари т.г., че Министерство на земеделието осъществя тези изкупувания точно по концепция на Георги Костов.

Още през 2016 година в общественото пространство се появиха подозрения, че изкупуването се прави с предизборни цели за идните тогава парламентарни избори през 2017-а година. Ударната сума, заложена за 2021 година, и оповестяването ѝ още веднъж два месеца преди изборите, предстоящо породи същите подозрения, че задачата е печелене на благосклонностите на гласоподавателите около покупко-продажбите с страната.

Още през 2016 година Георги Костов отбрани схемата и уточни, че тя цели само да избави от незаконна сеч частните гори. Критиците му показаха, че горите са върнати още преди десетилетия на частните им притежатели и в случай че те са желали, са могли да секат в тях неведнъж. Спорно е и равнището на контрола в държавните гори. Самият Костов посочи пред Mediapool, че с помощта на неговата активност в горския бранш щели да останат 100 000 ха предпазени гори и 110 000 ха предпазени остарели гори.

Стартира дело за горите в Рила против Сакскобургготски

През ноември 2009 година, като зам.-министър на земеделието с сектор " гори " в първия кабинет " Борисов " Костов бе измежду основателите на завеждане на дело за всички върнати гори на някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски в Рила. Държавата реши да изиска всичките към 16 000 дка, а Сакскобургготски да потвърждава в съда за каква част от тях има документи и може да ги има. Делото бе заведено и към момента не е завършило.

Преди това, още преди първия мандат на ГЕРБ, в предизборната акция Георги Костов дружно с еколози от " За да остане природа в България " изобличи, защитаваните в загадка размени на горски масиви вид " кон за кокошка ", направени от Тройната коалиция. Заради тези покупко-продажби Брюксел осъди България, че е направила непозволена държавна помощ в интерес на частни лица, получили масиви в планините и край морето. В първите два мандата на ГЕРБ не бе направено съвсем нищо за повреждане на покупко-продажбите или за искане на доплащания по покупко-продажбите.

Кой още хвана последния трен към бордовете?

В последните дни редица шефове на държавни компании са предназчени от министъра на ГЕРБ Десислава Танева и хващат безусловно последния трен за нови 5 години в бордовете на държавните земеделски компании. На 9 април е заменен шефът на " Земинвест " ЕАД Антоний Йорданов и неговия пост е ангажиран от Христо Панайотов. Любопитен факт е, че в управата на компанията за нов мандат е избран отново след конкурс Михаил Димитров Главчев, който е наследник на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. Данните в Търговския указател демонстрират, че аграрният министър Десислава Танева е подписала преназначаването му за нов 5 годишен мандат като договорът е от 24 март 2021 година.

Mediapool потърси Димитър Главчев за коментар, само че той не отговаряше на мобилния си телефон. Синът му Михаил Главчев е непрекъснато в борда на тази държавна компания от 2015 година насам. Той е и повторен балкански първенец по кикбокс, споделя самият Михаил Главчев в тв присъединяване в bTV. В управата на сдружението е заличена Мая Малушева и на нейно място е назначен Христо Василев Иванов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР