Това са първите молекулярни часовници върху чипа, за работата на

...
Това са първите молекулярни часовници върху чипа, за работата на
Коментари Харесай

MIT създаде първите молекулярни часовници за смартфони

Това са първите молекулярни часовници върху чипа, за работата на които е създаден генератор от нов вид, употребяващ колебаниятра на молекулите. Новите таймери доста ще усилят точността на навигацията на смарт телефоните.
В информационните спътници се конфигурират не молекулярни часовници, а  атомни часовници, в които се употребяват съмненията на атомите. Това към този момент са най-точните часовници, даващи опция за приемане на подробните данни за местонахождението на обекта.

Но атомните часовници са доста огромни и скъпи и не могат да се употребяват във всеки правоприемник. Обикновено за унищожаване на грешките и повишение на точността се употребяват данните и от четвърти спътник. Но това забавя работата на навигацията. И още, когато навигационният сигнал заглъхне, смарт телефонът стартира да употребява своя вътрешен часовник и акселерометър.

Специалистите на MIT сътвориха молекулярен часовник-върху-чипа с правилото на атомните часовници, само че употребяващ излъчването на молекулите, а не на атомите .

Погрешността на новия часовник е към 1 микросекунда на час. Това е сравнимо с най-малките атомни часовници и 10 000 по-точно от в този момент употребяваните в смарт телефоните часовници.

Новият часовник е напълно електронен, изготвя се от CMOS полупроводници и не изисква потреблението на солидни съставни елементи. Това е чип, съдържащ молекулен генератор с периодичност 200 GHz. Консумацията на новия чип е едвам 66 миливата. Това не е доста, тъй като GPS и Wi-Fi модулите употребяват над 100 mW.

Новите чипове са изключително подобаващи за потребление на бойното поле, под водата и на други места, където GPS сигналът е заглъхнал или отсъства.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР