Това са депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов, учителят Владимир

...
Това са депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов, учителят Владимир
Коментари Харесай

Четирима българи признати за ”Праведници на света” в Израел frognews.bg

Това са депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов, учителят Владимир Куртев и юристът Иван Момчилов. В Израел те са приети от мемориала Яд Вашем като „ Праведници на света “ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски генезис, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

За да припомня за събитията от недалечното минало къщата-музей „ Димитър Пешев “ в Кюстендил съхранява значими документи и движимости, които ни срещат от близко с кюстендилските жители, приели спасяването на българските евреи за собствен публичен дълг.

.
1943 година - България не предава своите евреи.

Къщата на Димитър Пешев в Кюстендил пази паметта за спасението на българските евреи. Това е и единственото място в България, отдадено на паметта на тези смели българи, дръзнали да се опълчат на заповедите на нацистите.

Благодарение на тях страната ни съумява да заличи ненапълно срама от присъединението си към нацистките режими, макар че по-късно властта след 9 септември 1944 година не им отдава нужната респект и ги осъжда като „ врагове на народа “ за грехове, които не са направили. Едва след признанието им от Израел, те са наградени посмъртно с най-високия държавен медал „ Стара планина ” I степен и са провъзгласени за „ почетни жители на Кюстендил ”.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР