Това показват данните на “Алфа рисърч” за електоралните нагласи на

...
Това показват данните на “Алфа рисърч” за електоралните нагласи на
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ИТН се срива, проектът на Петков - Василев става втора сила

Това демонстрират данните на “Алфа рисърч” за електоралните настройки на прага на предизборната акция.

Според изследването не се изключва минималната разлика сред “Продължаваме промяната” и Българска социалистическа партия да се стопи и левицата да изпадне до третото място. Битката е оспорвана - разликата сред “Продължаваме промяната” и Българска социалистическа партия е под 1% - 16.8% по отношение на 15.9%.

Сериозната и продължаваща ерозия на Има Такъв Народ го извеждат от първа до четвърта или пета политическа мощ. На старта на акцията Демократична България (10.9%) е на алегорична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете обединения страдат съществено от отлив на гласоподаватели към новия план на някогашните служебни министри.

“Изправи се.БГ! Ние идваме” пък изпадат от идващото Народно заседание, сочат прогнозите. Партията на Мая Манолова сега остава под 4-процентовата преграда като би спечелила към 3.2% от вота на гласоподавателите. Следващо Народно заседание се обрисува с шест партии като Движение за права и свободи се подреждат последни.

По-висока изборна интензивност поради изборите 2в1 на 14-ти април предвиждат още от “Алфа рисърч”. Според данните в изследването 52.7% от пълнолетните български жители считат да гласоподават на идните президентски избори, а 47.6% – на изключителните парламентарни. Прогнозата е, че към 400 хиляди жители повече ще се стекат до урните по отношение на вота през юли.

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска борба също се обрисува като по-заплетена и с отворен край.

Настоящият президент Румен Радев влиза в конкуренцията с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласоподават. Най-силна е поддръжката, която получава от симпатизантите на Българска социалистическа партия (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от последователите на Има Такъв Народ и на “Продължаваме смяната “ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на Демократична България показват поддръжка за Радев.

На втора позиция се подрежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на 100 от електората на ГЕРБ декларира поддръжката си за него. Освен техния избор, той съумява да притегли и една по-разнородна външна страна от към 7 на 100, с което надвишава вота за ГЕРБ. За него биха дали своят вот към 15% от последователите на „ Продължаваме промяната “, 12% - от тези на Демократична България, към 30% симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му измежду висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да усилва поддръжката си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР