Това пише руският историк Николай Над, автор на книгите "Как

...
Това пише руският историк Николай Над, автор на книгите "Как
Коментари Харесай

65 години от смъртта на Сталин. Отровен ли е бил вождът?

Това написа съветският историк Николай Над, създател на книгите "Как убиха Сталин " и "Сталин и Христос ". Според неговата тайна доктрина, руският водач е бил токсичен, а уредник на убийството е Лаврентий Берия.

"Берия е имал връзки с прозападни грузински емигранти по време на Втората международна война, когато хитлеристите са били в нахлуване и успеха им е изглеждала сигурна. В началото на 50-те години на предишния век Сталин е схванал това и с цел да се избави, Бе3рия провежда убийството му ", счита историкът.

Според него, съучастници на Берия са били всички най-близки хора от обкръжението на Сталин - Маленков, Хрушчов, Булганин. Причината - Сталин е взел решение да се отдръпна от поста си на министър председател и да сложи на това място Пантелеймон Пономаренко. Тогава Пономаренко е 50-годишен, прочут е като партизанин в Белорусия по време на Втората международна война.

"Поставянето на този човек отпред на държавното управление е означавало завършек на кариерата на остарялата армия. Това няма по какъв начин да не ги е разтревожило и изключително Хрушчов. Записки на лекаря, който е преглеждал Сталин удостоверяват хипотезата за отравяне. Там се приказва за нараснала температура, болки в главата, мъчно дишане-все признаци на призната отрова.

Консилиум от лекари е изследвал кръвта на към този момент мъртвия водач и е разкрил нарастване на белите кръвни телца до 17 000 при норма 7000 ", счита Над. Според него, става дума за органична отрова, получена евентуално от паяци или змии. Точно Берия като началник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) е имал на разположение токсикологична лаборатория, където са разработвани специфични токсини за ликвидиране на хора.

"Самата отрова е сложена в бутилка с минерална вода, открита в стаята на Сталин. Там е имало три такива бутилки, само че след гибелта му е решено движимостите му да бъдат предадени в негов музей и тогава там са закарани единствено две бутилки. къде е отишла третата, никой не знае. А от описанията е ясно,че до леглото му е имало отворена бутилка с минерална вода, очевидно, той е пил от нея ", споделя историкът.

Той счита, че още на 3 март, два дни преди гибелта на Сталин, Маленков, Берия, Хрушчов и още няколко от първите хора в страната са се събрали и са разпределили постовете в държавното управление и партията. А на 5 март, когато към момента Сталин е бил жив, само че в кома, е извършено първото съвещание на Централен комитет и Маленков е бил избран за министър председател, а Берия става негов първи заместител. А Хрушчов оглавява партията.

"Медицинската сестра, която е дала на Сталин последните медикаменти в живота му, е изчезнала загадъчно след гибелта му. Тя му сложила и последната инжекция, от която той е умрял. След това е била видяна да плаче и изчезва, евентуално ликвидирана от хората на Берия ", твърди историкът.

Според него, посоченият за правоприемник от Сталин Пономаренко е бил отхвърлен от управлението на страната и е бил изпратен дипломат в Полша, а след това - в Индия и МАГАТЕ. Над цитира и Михаил Полторанин, някогашен вицепремиер на Русия, който е взел участие в разсекретяването на документи от руските архиви при ръководството на Борис Елцин.

"Убийството на Сталин е спецоперация, която е подготвяна дълго. Берия персонално е отстранил доста от правилните на водача хора от неговото обграждане. Сталин евентуално е изпил отрова с вода, храна или се е отровил от попилата отрова в страниците на книга, която е чел в тези дни преди да заспи ", споделя Полторанин.

Каквато и да е истината за гибелта на Сталин, факт е, че по-късно отпред на Съветския съюз идват хора, чиято политика довежда в последна сметка до разпадането му. И това продължава да тежи на актуалните наследници - Русия и страните от някогашният съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР